Kapela sv. Vida, Draganovec

Među sakralnim objektima na koprivničkom području ističe se kapela svetog mučenika Vida u Draganovcu koja je podignuta 1999. godine. O gradnji kapele svjedoči spomen-ploča na pročelju na kojoj se nalaze podaci o godini izgradnje kapele i o tome da su ju podigli žitelji Draganovca uz pomoć župnika Župe sv. Antuna Padovanskog, Grada Koprivnice i drugih dobročinitelja. Tu se je posebno istaknuo tadašnji župnik fra Vlado Mustač.

Na mjestu današnje kapele nalazilo se raspelo koje se danas nalazi u kapeli, a na njemu je natpis koji svjedoči da ga je „U slavu Božju podignuo god. 1858. Franjo Brozović“. Osim toga raspela u kapeli se nalazi i jedno drveno raspelo, skulpture i slike Bogorodice, slike postaja Križnog puta te dvije skulpture sv. Vida. Jedna je izrađena od pečene gline i autor joj je Branko Mihac, a druga je drvena i vjerojatno potječe s nekog od starih oltara. Skulptura nije obojena i značajno je oštećena. Obje skulpture prikazuju mučeništvo sv. Vida kojeg su za progona cara Dioklecijana mučili tako što su ga uronili u kotao vrelog ulja. Stoga se o spomendanu sv. Vida, 15. lipnja, kod kapele slavi sveta misa.

Kapela sv. Vida nalazi se na raskrižju putova koji vode u vinogorje koje se naziva Pribislavec, a cijelo to mjesto okružuje ulica koji nosi naziv sv. Vida. Kapela je svojim položajem i dimenzijama dominantna u prostoru, a pogotovo zbog zvonika na kojem je malo zvono. Na zvoniku je četverostrešna kapa koja je pokrivena limom kao i cijela kapela. Na ulazu u zvonik i u kapelu su metalna kovana vrata koja uvijek omogućavaju pogled u unutrašnjost kapele.

Comments are closed.