Kuća Malančec

Muzejska zbirka dr. Vladimir Malančec u Koprivnici je donacija koprivničkog odvjetnika i gradonačelnika dr. Vladimira Malančeca koji je Muzeju grada Koprivnice, osim izuzetno vrijedne zbirke slika hrvatskih umjetnika iz prve polovice 20. stoljeća, 1985. godine oporukom ostavio obiteljsku vilu sa cjelovitom zbirkom starog namještaja i brojnim manjim zbirkama koje mnogobrojnim detaljima vezanim uz građanski život stare koprivničke odvjetničke obitelji oslikavaju kontinuitet građanskog života od sredine 19. do sredine 20. stoljeća.

KUĆA MAČANČEC je obiteljska kuća koju je po narudžbi odvjetnika dr. Matije Malančeca 1902. godine projektirao zagrebački graditelj Gjuro Carnelutti (1854 – 1928). Objekt je koncipiran kao spoj građanske kuće i ladanjske vile na kraju grada s bočno pridruženim vrtom zatvorenog tipa, hortikulturno uređenim u slogu secesije (još su uvijek prepoznatljivi ostaci šetnice, veranda i dijelovi vrtne plastike) i stražnjim dvorištem utilitarnog karaktera u kojem su se nalazili voćnjak i povrtnjak. Prizemlje obiteljske vile je tijekom života dvije generacije imalo javnu namjenu, naime, tu se nalazila poznata odvjetnička kancelarija s odvojenim ulazom, dok je izdvojeni stambeni prostor na prvom katu dobro očuvani odraz načina života dobrostojeće koprivničke obitelji. Iz navedenog razloga nova koncepcija i scenarij stalnog postava u prostoru prvog kata u potpunosti nastoje poštovati (do razine rekonstrukcije prvobitnog prostora) postojeći ambijent građanske kuće – namještaja, opreme i brojnih obiteljskih predmeta. Zajedno, svi predmeti koji su nekoć bili u posjedu obitelji Malančec čine vrijedan primjer ambijentalne cjeline koja čuva skupinu muzejskih predmeta koji u svojoj interdisciplinarnoj muzejskoj postavi predstavljaju odraz života dobrostojeće građanske obitelji iz Koprivnice tijekom druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Niz muzejskih predmeta grupiranih u manje cjeline odaju izuzetan kolekcionarski duh obitelji koprivničkih odvjetnika i gradonačelnika koji su između 1850. i 1950. godine, kroz dvije generacije, pokazali svu raznolikost sakupljačkih interesa.

DR. VLADIMIR MALANČEC (1898 – 1985) rođen je u Koprivnici, kao najstariji od troje djece, sestre Mire rođene 1900. i brata Fedora rođenog 1902. godine, od oca Matije Malančeca (1857 – 1945) cijenjenog koprivničkog odvjetnika i gradonačelnika grada Koprivnice, porijeklom iz Miholjanca kraj Virja i majke Zinke (Drage) Malančec rođ. Debić (1866 – 1951), rođene međimurke, koja je već od rane mladosti živjela u Zagrebu. Širokog, humanistički orijentiranog obrazovanja,  Vladimir Malančec se u javnom životu Koprivnice javlja već 1919. godine, kao glavni urednik lista “Demokrat” i urednik Koprivničke i Sokolske fanfare. Godine 1921. postao je doktor pravnih nauka na Pravoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega se vraća u Koprivnicu gdje radi kao činovnik kod kotarske oblasti u Koprivnici kao kraljevski kotarski pristav. Ubrzo prelazi u privatnu odvjetničku kancelariju oca Matije, nakon čega je u dva navrata, od 1928. do 1932. godine, obavljao dužnost gradonačelnika Koprivnice. Godine 1935. postaje poslanik Narodne skupštine na Jeftičevoj listi. U prvim godinama Drugog svjetskog rata je zbog projugoslavenske orijentacije zatvoren u ustaški logor Danicu i Jadovno, odakle je igrom slučaja spašen i prebačen u zagrebački zatvor, iz kojeg je pobjegao i živio u ilegali sve do kraja rata. Po povratku u Koprivnicu vraća se odvjetničkoj praksi i pravu, sakuplja umjetničke predmete i numizmatiku. Distanciran od javnog života i djelovanja dr. Vladimir Malančec živio je povućenim i usamljeničkim životom sve do svoje smrti 22. srpnja 1985. godine.

 

Comments are closed.