Obilježen 11. Tjedan cjeloživotnog učenja u Muzeju grada Koprivnice

Muzej grada Koprivnice već pet godina sudjeluje u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja. Ove godine, 11. Tjedan cjeloživotnog učenja od 2. do 8. listopada koji se odvija pod motom Provježbaj mozak! obilježen je brojnim aktivnostima poput izložbi, radionica, predavanja i edukativnih programa koji su dio neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja kako bi se potaknuo interes zajednice za lokalnu baštinu te unaprjeđenje znanja, vještina i kompetencija kod osoba različite životne dobi.

Obilježavanje 11. Tjedna cjeloživotnog učenja započelo je u petak, 29. rujna u 10 sati otvorenjem izložbe Lepoglavska čipka u Domu za starije i nemoćne osobe. Izložbu je predstavila gđa Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Lepoglava, dok je te gospođa Nevenka Borovec Kihas, čipkarica prezentirala umijeće izrade lepoglavske čipke te zainteresiranim posjetiteljima odgovarala na pitanja o lepoglavskoj čipki i umijeću njezine izrade. Obilježavanje se nastavilo edukativnim programom Kulturna re(generacija) svaki dan, od 9 do 11 sati. Tijekom pet dana učenici Gimnazije „Fran Galović“, Srednje škole Koprivnica, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ i „Đuro Ester“ sudjelovali su na radionicama. Voditeljica radionica pedagoginja Maša Zamljačanec upoznala ih je s korištenjem javnog prostora u izvedbene svrhe (ples, glazba, poezija), kulturnom baštinom Koprivnice i koprivničke Podravine kroz razgled postava muzeja s naglaskom na pojedine predmete iz zbirki te temom Horor Vacui u Galeriji Koprivnica.

Središnji dio Tjedna posvećen je nematerijalnoj baštini Podravine. Kroz radionicu Tradicijski plesovi Podravine, voditeljica radionice Nada Šešić naučila je i upoznala djecu iz skupina Kapljice i Kockići Dječjeg vrtića Tratinčica s dječjim igrama i plesovima Podravine. Na radionici Folklorna glazba Podravine učenici 8. razreda COOR Podravsko sunce i njihovi prijatelji iz Srednje škole Koprivnica upoznali su se s tradicijskom glazbom i glazbalima kroz uvodno predavanje Marije Mesarić i prezentaciju cimbala Gordane Evačić. Na kraju radionice su zapjevali i zaplesali. Aktivnošću Podravske mozgalice pod vodstvom Renate Glavice i Marije Mesarić, učenici OŠ „Đuro Ester“ provježbali su moždane vijuge te se upoznali s kajkavskim govorom rješavajući zagonetke iz Prekodravlja. U utorak, 3. listopada u OŠ „ Braća Radić“ viša kustosica Marija Mesarić, prof. održala je predavanje Srednjovjekovna vjerovanja i legende. Učenici 6.d razreda upoznali su se s vjerovanjima u nadnaravna bića i bića s nadnaravnim sposobnostima u Koprivnici te s predajama o Kugi i Crnoj kraljici. Na radionici Kak su računali naši stari? voditeljica Đurđica Pošta predstavila je način računanja uz pomoć abakusa. Nakon što su se okušali u rješavanju zadataka na abakusu uz pomoć učenika 2c razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, gospođe iz Doma za starije i nemoćne osobe kao i Kluba za starije osobe „Mariška“ podijelile su svoja sjećanja kako su nekad one računale u 2. razredu osnovne škole, te pokazale djeci način računanja uz pomoć graha i kukuruza. Tjedan je završio posjetom učenika 8.b razreda OŠ „Braća Radić“ glazbenom paviljonu u gradskom parku. Tamo ih je dočekala obitelj Šestak. Kroz aktivnost Gradski park i glazbeni paviljon – nekad i sad, praunuka Tome Šestaka, gđa Anita Šestak Krog je učenicima ispričala o životu i djelu Tome Šestaka, kao i promenadnim koncertima koje je održavao na glazbenom paviljonu na prijelazu 19/20. stoljeće. Nakon toga u knjižnici i čitaonici „Fran Galović“, voditeljica Zavičajne zbirke gđa Josipa Strmečki upoznala je učenike sa starim razglednicama iz Zavičajne zbirke, od kojih neke prikazuju gradski park i paviljon krajem 19. i u 20. stoljeću.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.