Obilježen 12. Tjedan cjeloživotnog učenja u Muzeju

Pod motom „Provježbaj mozak“ obilježen je ovogodišnji 12. Tjedan cjeloživotnog učenja u Muzeju grada Koprivnice. U velikom broju aktivnosti koje su muzealci pripremili ove godine u suradnji s brojnim partnerima (Dječji vrtić Tratinčica, osnovne škole „Braća Radić“, „Antun Nemčić Gostovinski“, „Đuro Ester“ i „Grgur Karlovčan“, COOR Podravsko sunce i Križevci, Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje – Koprivnica, Srednja i Obrtnička škola Koprivnica, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, Dom za starije i nemoćne Koprivnica, Klub za starije osobe „Mariška“, DIF Koprivnički Ivanec) sudjelovalo je 659 sudionika svih životnih dobi. Aktivnosti poput radionica i edukativnih vodstva koje su se održale na nekoliko lokacija u Muzeju grada Koprivnice (Stari Magistrat, Galerija Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić) i izvan Muzeja (OŠ „Braća Radić“, COOR Podravsko sunce i Dječji vrtić Tratinčica – objekt Loptica) usmjerene su poticanju učenja i usavršavanja, razmjeni i razvoju znanja i vještina te stjecanju novog životnog iskustva kako bi se potaknuo interes zajednice za lokalnu kulturnu baštinu te unaprjeđenje znanja, vještina i kompetencija kod osoba različite životne dobi.

Tjedan je započeo 1. listopada 2018. obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba aktivnošću „Djeca čitaju starijima“ u kojoj su sudjelovali učenici 3c OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“. Tijekom 12. Tjedna cjeloživotnog učenja u Muzeju grada Koprivnice (zgrada Starog Magistrata) održano je šest radionica „Pišem krasopis“ na kojima su sudjelovali učenici 3-ih i 5-ih razreda OŠ „Braća Radić“, 5. – 8. razreda Svitanje i 7-ih i 8 -ih razreda OŠ „Đuro Ester“. Na radionicama učenici su upoznali pravilan način sjedenja, držanja pera i pisanja tintom te usvojili osnove krasopisa. Voditeljica radionica je Maša Zamljačanec, koja je u Tjednu održala i edukativna vodstva izložbom „Razvoj pučkog školstva u Koprivnici i okolici do 1940. godine“ za učenike 2. g. i 4. f. razreda Srednje škole Koprivnica. U tom Tjednu Muzej grada Koprivnice posjetili su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica i Kluba za starije osobe „Mariška“. Pod vodstvom više kustosice Marije Mesarić razgledali su izložbu „Razvoj pučkog školstva u Koprivnici i okolici do 1940. godine“ te podijelili svoja sjećanja i iskustva iz djetinjstva o danima provedenim u školskim klupama, upoznali se s poviješću Koprivnice, Koprivnicom u Domovinskom ratu, kao i predmetima iz arheološke, povijesne, kulturno-povijesne, sakralne i etnografskih Zbirki. Tjedan cjeloživotnog učenja u Galeriji Koprivnica obilježila su brojna edukativna vodstva kustosice Helene Kušenić izložbom „Arkade elektriciteta“. Pod vodstvom kustosice učenici 6. r. OŠ „Braća Radić“,, 1, 2. i 3. r. Obrtničke škole i 1. 2., 3. i 4. r. Gimnazije „Fran Galović“ razgledali su izložbu te se kroz robotičke i zvučne objekte, prostorne instalacije, uradi sam igračke konzole, reciklirane objekte i mnoge druge zanimljive izloške na interaktivan način upoznali s eksperimentalnim projektima Radione.org.

Ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja u Galeriji Mijo Kovačić i izvan ustanove Muzeja (OŠ „Braća Radić“, COOR Podravsko sunce i Dječji vrtić Tratinčica – objekt Loptica) posvećen je predstavljaju nematerijalnih umijeća izrade ivanečkog veza i tradicijskog nakita odnosno zaštiti i očuvanju lokalne nematerijalne kulturne baštine. Tjedan je započeo u Galeriji Mijo Kovačić gdje je održano pet radionica umijeća izrade ivanečkog veza na kojima su sudjelovali učenici OŠ „Đuro Ester“: grupa domaćinstvo, grupa darovitih učenika 5. – 7. razreda te učenici 4a, 4b, i 4c razreda s učiteljicama. Voditeljica radionica Gordana Horvat upoznala je učenike s ivanečkim vezom – umijećem ukrašavanja ženske svečane tradicijske odjeće koja je danas dio narodne nošnje sela župe Koprivnički Ivanec te su zajedno izradili jedan od motiva ivanečkog veza – vuricu. Uz radionice ivanečkog veza, održano je šest radionica izrade tradicijskog nakita „kraluši“ na kojima su sudjelovala djeca iz skupine Sretni zečići Dječjeg vrtića Tratinčica, grupa darovitih učenika 6. – 8. razreda OŠ „Đuro Ester“, učenici i učiteljice OŠ „Grgur Karlovčan“, COOR Podravsko sunce i Križevci, učenici 5b razreda OŠ „Braća Radić“ te učenici 3c OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ s roditeljima. Voditeljica radionica Marija Mesarić upoznala ih je s tehnikom izrade „kraluša“. Na radionicama izrade tradicijskog nakita usvojili su tradicijsku tehniku nizanja staklenih perlica i zajedno izradili „kraluše“.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.