Obilježena 80. obljetnica uspostave logora Danica

Prije točno 80 godina, 15. travnja 1941. godine, uspostavljen je prvi ustaški logor na području Nezavisne Države Hrvatske koji se nalazio na Danici u Koprivnici. Povodom obilježavanja te  obljetnice održana je u četvrtak, 15. travnja 2021. komemoracija na Spomen području Danica kojem su, između ostalih, prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izaslanik Ministarstva kulture i medija Milan Pezelj, čelnici Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, predsjednici i predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici židovskih zajednica, nacionalnih manjina i drugi uvaženi gosti. Polaganjem vijenaca i svijeća ispred željeznih vrata kroz koja se ulazilo u logor odana je počast svim žrtvama ustaškoga terora. U prigodnih govorima izraženo je žaljenje zbog zločina koji su počinjeni u logoru Danica i drugim logorima na području NDH tijekom Drugog svjetskog rata. Uoči dana sjećanja na žrtve logora Danica na istoimenom spomen području postavljene su ploče s imenima više od 4300 logoraša koji su od travnja 1941. godine do rujna 1942. godine bili zatočeni u logoru Danica. Imena su raspoređena na 10 ploča koje su ugrađene na za to predviđena mjesta na spomeniku koji je djelo arhitekta Lenka Pleštine. Prošla su četiri desetljeća otkako je spomenik izgrađen i postavljene prve ploče s imenima manjeg dijela logoraša pa je sada napokon postavljen cjeloviti popis izrađen prema podacima koje je prikupio i objavio povjesničar Zdravko Dizdar u troknjižju posvećenom logoru Danica. Ploče s imenima logoraša postavljene su u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Grada Koprivnice.

U Galeriji Mijo Kovačić održano je predstavljanje troknjižja pod naslovom „Logor Danica u Koprivnici 1941. – 1942.“ čiji je autor povjesničar Zdravko Dizdar. Iako sam autor nije mogao sudjelovali na predstavljanju knjiga izražena mu je zahvalnost za trud koji je uložio tijekom nekoliko desetljeća svojeg profesionalnog rada i života kako bi istražio što se događalo u logoru Danica i tko je sve ondje bio zatočen. Rezultati požrtvovnog rada objavljeni su u tri sveska knjige koje su predstavili izdavač Robert Čimin, recenzent Željko Krušelj i povjesničar Dražen Ernečić, viši kustos u Muzeju grada Koprivnice i ujedno autorov suradnik pri izradi knjige. Posebno je naglašena vrijednost 3. sveska knjige „Logor Danica u Koprivnici 1941. – 1942.“ u kojem je objavljen poimenični popis logoraša koji se sastoji od 4349 kratke biografije.

Nakon predstavljanja knjiga na istome mjestu održana je panel diskusija na temu strahota u Drugom svjetskom ratu i stradanja Židova, Srba, Roma i Hrvata koji su bili zatočeni u logoru Danica. Uvodno se sudionicima panela obratio gradonačelnik grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić koji je zahvalio Muzeju grada Koprivnice na brizi koju pokazuje prema Spomen području Danica. Svoj osvrt na povijest logora Danica dao je povjesničar Tvrtko Jakovina, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuo je činjenicu da je logor Danica u Koprivnici osnovan samo nekoliko dana nakon uspostave NDH. Na njegovo izlaganje nadovezao se Željko Krušelj, publicist, novinar i povjesničar s Odsjeka za komunikologiju, novinarstvo i medije Sveučilišta Sjever. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin govorio je o značaju Danice iz muzeološke perspektive i osvrnuo se na sve što je ondje do sada napravljeno i što se planira u budućnosti s ciljem revitalizacije spomen područja.

U koprivničkoj Sinagogi – kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc povodom dana sjećanja na žrtve logora Danica postavljena je izložba „Iza žice“ autorice Nataše Mataušić. Prilikom svojeg posjeta Koprivnici 13. travnja 2021. izložbu je posjetio veleposlanik Države Izrael Njegova Ekselencija Ilan Mor. Izložbu su za javnost otvorili gradonačelnik grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnik Melita Samoborec, predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. Na dokumentarnoj izložbi prikazano je djelovanje ustaških logora u razdoblju Drugoga svjetskog rata, a do sada je izložba gostovala u nekoliko hrvatskih gradova. Na jednom od ukupno 24 panela predstavljene su fotografije i preslike dokumenata s opisima logora Danica u Koprivnici.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.