Obljetnice i suradnje obilježile Noć muzeja ’20

U petak, 31. siječnja 2020. godine u Koprivnici i okolici održana je 15. Noć muzeja. Mnoštvo posjetitelja pohodilo je brojne muzejske programe na više lokacija.

Program u Noći muzeja svečano je započeo programom u Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu. Ususret 100. obljetnici rođenja velikog i svestranog Ivana Sabolića (1921. – 1986.) upriličen je kratki igrokaz o životu Ivana Sabolića te dječje igre i kola (Ko je moje guske fkral, Žugice na pašo, Gdje si bila curice) u izvedbi Dječjeg vrtića „Lastavica“ iz Peteranca. Članice Udruge žena Peteranec i KUD-a Fran Galović Peteranec predstavile su tradicijsko ruho Peteranca, a održano je kušanje te izbor najboljeg domaćeg likera. Podijeljene su četiri nagrade za najbolje spravljene i lijepo servirane likere. Domaćini (Općina Peteranec) su posjetitelje počastili domaćim kolačima od prhkog i dizanog tijesta, a u službenom dijelu otvorenja sudjelovali su: općinski načelnik Krešimir Matijašić, ravnatelj Robert Čimin, Draženka Jalšić Ernečić (koja je govorila o djelima Ivana Sabolića i Galeriji), Vesna Peršić Kovač (o aktivnostima udruga i lokalne zajednice vezanim uz očuvanje kulturne baštine i običaja) i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je službeno otvorio Noć muzeja.

Ratimir Ljubić potom je u Hlebinama otvorio izložbu slovenske naive koja predstavlja nastavak uspješne suradnje uspostavljene tijekom 2019. godine s Galerijom likovnih samorastnikov Trebnje. Iz fundusa navedene Galerije predstavljene su 33 umjetnine koje pružaju uvid u genezu slovenskog samoukog stvaralaštva kroz prvu, drugu i treću generaciju autora pa sve do današnjih dana. O svemu je više i podrobnije nakon obraćanja ravnatelja Muzeja Roberta Čimina ispričala viša kustosica slovenske galerije Andrejka Nose. Dio slovenskih ljubitelja umjetnosti također je uživao u ovoj izložbi, a u Hlebine su doputovali u pratnji dožupana Općine Trebnje Jože Avgustinčića koji se također prisutnima obratio s nekoliko riječi. Izložbu „Slovenska naiva u Hlebinama“ razgledajte do 1. ožujka u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Dio naivnog stvaralaštva moglo se vidjeti i u Koprivnici. Izložba „Pet lica u gostima“ u predvorju dvorane Domoljub okupila je petoricu autora (I. Generalića, I. Večenaja, M. Kovačića, F. Filipovića i D. Gažija) koji su se predstavili radovima iz 1950/1954., odnosno slikama iz vremena prve obnove Domoljuba kada su i sami izlagali u istom prostoru. Uz 100. obljetnicu Domoljuba i ponovno otvorenje nakon još jedne obnove izložba je rekreirala onu iz 1950-ih godina i posjetitelje podsjetila na početke stvaranja i vrijeme uspona Hlebinske škole. Jedan od zrelih radova Mije Kovačića mogao se razgledati u Galeriji Mijo Kovačić. Slavna „Jama“ (1973.), nakon što je prije 25 godina krađom otuđena, ponovno je vraćena u prirodni habitus – u Zbirku naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice. Uz slike Stalnog postava Galerije Mijo Kovačić te nekolicinu svojih uradaka Ivan Andrašić je prisutnima prezentirao način nastanka i umijeće slikanja na staklu.

Galerija Koprivnica u Noći muzeja posvećenoj velikim obljetnicama ugostila je izložbu „Lado / Reljefi / Tragovi“ nastalu uz 70. obljetnicu djelovanja ansambla Lado. Izložba je rezultat trogodišnje suradnje autorice Petre Slobodnjak i Ladovih umjetnika kojom se nastoji prikazati kompleksnost folklorne forme i višeslojnost značenja koje nudi hrvatski folklorni izričaj. Na više od sto fotografija Ladovih umjetnika i detalja narodnog ruha, prikazani su i pejzaži koji prikazuju podneblje iz kojih potječu nošnje i plesovi kako bi se još više prikazala povezanost podneblja i narodnih običaja. Posjetitelje su prilikom otvorenja pozdravili ravnatelj Muzeja Robert Čimin te autorica Petra Slobodnjak i ravnateljica ansambla Lado Ileana Jurin Bakotić, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Izložbu možete besplatno razgledati sve do 23. veljače. Ispred Galerije Koprivnica predstavljena je jedna od najnovijih akvizicija Muzeja – interaktivna skulpturu „Pijetao“ Zvonimira Lončarića. Zvonimir Lončarić (1927. – 2004.) diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Bavio se i scenografijom, grafikom i dizajnom igračaka. Ovaj „Pijetao“ pridružuje se  njegovim poznatim ostvarenjima koja već dugi niz godina krase koprivničke javne površine –  „Pijetao s gazdaricom“, postavljen ispred Muzeja prehrane u Koprivnici te „Pijetao ispred poslovne zgrade Podravke“ – te doprinosi još jačoj povezanosti između umjetničkog djela, publike i kulturne institucije. Ove godine prisjetili smo se 75. godišnjice od početka djelovanja Muzeja grada Koprivnice i okupljanja Odbora za njegov osnutak. Stoga je pročelje Galerije Koprivnica ogrnuto u 12 portretnih fotografija dr. Leandera Brozovića. U čast ovoj obljetnici na Muzeju grada Koprivnice postavljena je spomen-ploča osnivaču Muzeja dr. Leanderu Brozovića koju je svečano otkrio gradonačelnik Mišel Jakšić koji je otvorio i izložbu iz donacije obitelji Vučemilović u Muzeju. O izložbi i donaciji više su rekli ravnatelj Muzeja Robert Čimin te viša kustosica Marija Mesarić, a prisutne je pozdravio i sin donatora Draško Vučemilović. Na važnost skupljanja i čuvanja predmeta ukazali su i mali kolekcionari iz 4. c razreda OŠ Antun Nemčić-Gostovinski koji su svoje kolekcije predstavili mnoštvom fotografija.

Ovaj bogat program posjetilo je 2350 posjetitelja. Hvala svima na velikom odazivu. Vidimo se u sljedećoj Noći muzeja, no prije toga očekujte još mnoštvo raznolikih događanja u 2020. godini. Pratite nas i dalje!

Zahvaljujemo autorima na ustupanju fotografija:
Ivan Brkić (Peteranec, Hlebine)
ePodravina, Ivan Balija (Koprivnica)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.