Od berbe do mošta (i vina) na Podravskim motivima

Vinogradarstvo je poznato od rimskog doba, a ima dugu tradiciju i u Podravini – jednom od vinorodnih područja kontinentalne Hrvatske. Ovdje se uzgajaju vinove loze raznih sorti od kojih su najpopularnije graševina, rajnski rizling, chardonnay, pinot, sauvignon, silvanac i frankovka, a postoje i autohtone vrste čiji potencijal prepoznaje sve veći broj vinogradara i vinara.

Jesen donosi još jedno izdanje poznatog turističkog događaja Podravski motivi uz brojne programe okupljene oko zajedničke teme – mošt i kostanji. Muzej grada Koprivnice će tijekom Podravskih motiva u suvremenom urbanom okruženju dočarati tradicijsku berbu vinograda (gorica) i posjetiteljima pokazati ono što vinograd čini važnim dijelom ovih prostora – priroda, kulturne i tradicijske vrijednosti.

Program trodnevne prezentacije proizvodnje vina održavati će se na nekoliko mikrolokacija, sve započinje u petak, 1. 10. 2021. godine berbom gorica u kojima se uzgaja tradicijska sorta tudum (direktor). Istog će dana u Galeriji Koprivnica biti predstavljena i izložba „Amfore za prijevoz vina iz donacije Sabolić“. Program će se nastaviti 2. i 3. 10. 2021. godine na Zrinskom trgu gdje će od 16 sati interaktivnim radionicama biti prikazane i objašnjene sve faze proizvodnje vina, ali i ispričati priče o klijetima, podrumima, alatima i opremi potrebnoj za branje grožđa i proizvodnju vina, potom o hrani, glazbi i plesu koji se vežu uz ovakva događanja. Tijekom vikenda će se na koprivničkom Zrinskom trgu odvijati i razgovor o vinu, a bit će održana i prigodna izložba (prezentacija) vina iz Hrvatske i Mađarske s najmanje 20 sudionika. Uz besplatan ulaz posjetitelji će tako imati priliku uživati u vinogradarskoj kulturi i tradiciji, upravo u vrijeme kada se na širem podravskom području dovršavaju ovogodišnje berbe.

Cijeli se program organizira u sklopu EU projekta „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ (reVITAlize) u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Projekt je usmjeren na proučavanje i revitalizaciju vinskog folklora, na brendiranje i promociju prekogranične regije koja ima potencijal postati održivi visokokvalitetni brend unutar scene vinskog folklora.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.