Održan 2. KUL Hlebine!

Prošlog vikenda, od 23. do 25. lipnja 2017. godine, održano je 2. izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine – Kultura, Umjetnost, Logorovanje u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. I ove godine kamp je pohodilo 20 sudionika iz Koprivnice, Đurđevca, okolnih podravskih sela te Zagreba, koji su bili najbrži u prijavama na Javni poziv (otvoren 5. – 16. lipnja). Kamp je vodilo sedam voditeljica: Adela Jadan, Anamarija Generalić, Ella Vulić, Helena Jakopiček, Helena Kušenić, Maša Zamljačanec, Sanja Vrgoč. Cijeli niz „ljudi iz sjene“, zaposlenika Muzeja i ostalih suradnika omogućili su da kamp unatoč nekim nepredviđenim vremenskim prilikama funkcionira besprijekorno i na radost naših mališana. Treba istaknuti važnost potpore na lokalnoj i nacionalnoj razini koju smo primili od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije te PBZ Investa, dok se za zdravu prehranu pobrinula Podravka, a osvježenja nam je osigurala Općina Hlebine.

Cilj projekta je upoznati djecu s naivnom umjetnošću, približiti im svijet umjetnosti, potaknuti kreativnost i maštu kroz učenje slikarstva na staklu, ali i životom na selu i prirodi općenito, nekad i danas. S druge strane, potaknuti „novi život“ i turizam sela koje je iznjedrilo naivnu umjetnost kroz direktno uključivanje lokalne zajednice, ali i pružanjem novih, drugačijih i zanimljivih sadržaja. Stoga glavnu aktivnost čine radionice slikanja na staklu koje su se odvijale tijekom sva 3 dana kampa, a vodili su ih Stjepan Pongrac i Zlatko Kolarek, članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Po dolasku djeca su se upoznala s prostorom Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama te osnovama slikarskih tehnika. Osim toga, djeca su upoznala neke tradicionalne plesove kroz interaktivne plesne igre koje su osmislili i prezentirali članovi KUD-a Hlebine, a vrijedne članice KUD-a pripremile su im i tradicionalno jelo – zlevanku s domaćim pekmezom od jagoda i kukuružnjaču s pekmezom od marelica. Djeca su time zasladila večeru koju su sama pripremila – na logorskoj vatri ispekli su hrenovke i jeger. Večeru su pripremali u svom „dnevnom boravku“, tj. okruženi svojim „kućicama“, odnosno šatorima koje su za njih priredili članovi Odreda izviđača Kamengrad, dok su ih mališani unikatno ukrasili. Za kraj prvog dana prigodno su pogledali drugi nastavak filma Noć u muzeju. U subotu su ih čekala nova iznenađenja i uzbuđenja: ujutro su skupljali glinene golubove u blizini Lovačkog doma, zatim su posjetili su Galeriju Josip Generalić gdje ih je provela jedna od voditeljica kampa, ali i spomenute galerije Anamarija Generalić. Potom smo traktorom otputovali do Gornje Šume (hvala Tihomiru Šimegu na prijevozu) u posjet majstoru i velikanu naive Miji Kovačiću, a na povratku smo posjetili Gabajevu Gredu i prisjetili se nekih pomalo zaboravljenih igara, poput potezanja užeta ili skakanja u vrećama. Navečer su prisustvovali otvorenju samostalne izložbe Dražena Teteca Samozatajni kritičar vremena te slušali i pričali narodne priče i legende iz podravskog kraja uz logorsku vatru. Kako smo u subotu slavili rođendan jedne polaznice kampa, malci su pripremili zabavni program za kraj večeri uz akrobacije, ples, glumu, viceve i trikove. U nedjelju su završili svoje likovne radove te uspješno riješili kratki kviz s istraživačkim elementima kojim su utvrdili sve što su naučili tijekom protekla tri dana te time zaslužili prigodne nagrade.

Njihove reakcije, ali i radove nastale na kampu, možete sami provjeriti i vidjeti za završnoj izložbi koju ćemo organizirati uz Dane Muzeja grada Koprivnice 29. srpnja u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Fotografije: Maša Zamljačanec

Bookmark the permalink.

Comments are closed.