Osvrt na održani Interliber

Među 380 izlagača iz 13 zemalja Muzej grada Koprivnice bio je jedini gradski muzej koji se samostalno predstavljao sa svojim nakladništvom na 42. Međunarodnom sajmu knjiga – Interliberu održanom na Zagrebačkom velesajmu od 12. do 17. studenoga 2019. godine.

Tijekom čitavog prošlog tjedna na štandu 3 u Paviljonu 7A izmjenjivali su se muzejski djelatnici i koristili priliku da sa zainteresiranim posjetiteljima razmjene koju riječ, ustupe osnovne informacije o djelatnosti i ponudi Muzeja, ali u prvom redu predstave muzejsko nakladništvo. Ono se uz Podravski zbornik (novija i starija izdanja), oslanjalo i na Biblioteku Podravskog zbornika po čemu je koprivnički muzej uistinu poseban. Naime, u posljednjih 8 godina objavljeno je čak 19 monografskih publikacija, a među kojima su pojedina izdanja uistinu značajna u nacionalnim okvirima dok su preostala zavičajno iznimno vrijedna. U prvom redu tu su prve dvije knjige dr. sc. Zdravka Dizdara o Logoru Danica u Koprivnici 1941.-1942., potom prva monografija kustosice Helene Kušenić „Putevima Hlebinske škole“, zatim monografija Vladimira Milivojevića o povijesti Reke, zbornik sa simpozija o 100. godišnjici rođenja Ivan Generalića, „Kulturni vodič Koprivnice“, umjetničke monografije obiteljskog para Andrašić, priručnik o Ivanečkom vezu itd. Osim toga, predstavljena su monografska izdanja „Povijesni atlas Koprivnice“ i „Mihovil Pavlek Miškina“, potom 40 kataloga izložbi, te pojedini suveniri iz muzejskog dućana s motivima naivne umjetnosti i muzejske izložbe „Arbor Mundi“.

Prema riječima organizatora, ove je godine sajam posjetilo gotovo 150.000 knjigoljubaca, među kojima se zasigurno nekoliko desetaka tisuća zadržalo uz koprivnički muzejski štand, a kojima je prodano 184 publikacija. Pored toga, iskorištena je mogućnost da se na središnjoj pozornici Paviljona 6 u petak 15. studenoga 2019. godine održi javno izlaganje o muzejskom izdavaštvu. Ono je upotpunjeno nastupom Folklornog ansambla Koprivnica s neizostavnom pjesmom „Pokraj vode Drave“ vezanom uz 1975. kada je izdan prvi broj Podravskog zbornika i na televiziji premijerno prikazani Gruntovčani, čiji nas je Martin Sagner napustio prošlog tjedna.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.