Otvoren DAB ’21. u Osijeku

U četvrtak (3. 3.) s početkom u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvorena je izložba Drava Art Biennale 2021. (DAB ’21.). Izložba DAB ’21. koja je ujesen otvorena u Galeriji Koprivnica do 8. 4. 2022. može se pogledati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku.

Okupljenima je dobrodošlicu poželio ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti Eduard Hudolin, nakon čega je viša kustosica osječkog muzeja Valentina Radoš, članica stručnog žirija DAB-a i autorica osječkog postava prisutne uputila u tradiciju suradnje dvije ustanove i osnovne premise DAB-a temeljene na uspješnom umrežavanju umjetnika, institucija i nezavisne scene. Pozdravila je i zahvalila i prisutnim članicama žirija (Maši Zamljačanec i Tanji Špoljar) te prepustila riječ Heleni Kušenić koja je predstavila temu izložbe s posebnim osvrtom na zastupljene osječke autore. Izložbu je potom otvorio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin. Za kraj je prisutne pozdravila članica Upravnog vijeća Muzeja likovnih umjetnosti Biljana Tuševski, a otvorenju je nazočila i Ivana Sudić kao predstavnica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

DAB u 2021. svoj pogled izmjestio prema unutra, postavivši pitanje čemu nas voda može poučiti svojom mogućnošću transformacije i prilagođavanja u vremenima konstantnih nesigurnosti i promjena Odgovor na to pitanje dali su autori kroz 26 radova kojima interpretiraju vlastite (p)oglede o vodi u mediju slike, fotografije, skulpturalne, site-specific i interaktivne instalacije, videa, grafike, (dokumentarno) eksperimentalnog filma, performansa, intimističke knjige umjetnika. Raznolikost medija doprinosi heterogenosti izričaja i tematskih cjelina koje uključuju osobne introspekcije projicirane na kolektivnu sliku; problematiziranje fenomena prolaznosti i efemernosti, od konkretnih stremljenja ka promjeni perspektive i (ekološke) osviještenosti do ukazivanja na potrebu i neizbježnost metafizičke metamorfoze čovjeka i okoliša.

U DAB-u ’21. sudjeluju: Bob BICKNELL-KNIGHT, Tamara BILANKOV, Klara BURIĆ i Dražen TETEC, Marita BURIĆ TESKERA, Tanja DABO, Tomislav HRŠAK, Dubravko KUHTA, Ivana KUTUZOVIĆ, Letricija LINARDIĆ, Antonia MAGDIĆ, Kristina MARIĆ, Lucija MARIN, Nina MARTINUŠ, Lidija MATULIN, Minja MITROVIĆ, Lucija PETROVIĆ, Mihaela PODBOJ, Petar POPIJAČ, Helena SCHULTHEIS EDGELER, Gordana ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ, Andrej TOMIĆ, Ana VIVODA, Leo VUKELIĆ.

Neki od autora posjetili su osječko otvorenje i time svima prisutnima pružili priliku za druženje i razgovor o motivaciji, inspiraciji i razlozima sudjelovanja na DAB-u. Među njima čestitamo mladom osječkom slikaru Andreju Tomiću kojeg je HDLU-u nagradio kao najboljeg mladog umjetnika za 2021. godinu. Posebno veseli priznanje za najmlađu ovogodišnju sudionicu DAB-a Luciju Petrović koja je za „Vodene note“, izložene na DAB-u, primila Rektorovu nagradu Sveučilišta Sjever za najbolji studentski rad ili projekt za akademsku godinu 2020./2021. Veselje je tim veće što u izložbi sudjeluje zajedno s mentorom Dubravkom Kuhtom koji predstavlja rad „Kruženje vode u prirodi“.

DAB se ovime potvrđuje kao platforma za umrežavanje i okupljanje umjetnika koji postižu zavidne rezultate i uspjehe. Ponosni smo na sve naše sadašnje i prošle sudionike DAB-a te još jednom svima zahvaljujemo na povjerenju, a vas pozivamo da posjetite DAB u Osijeku!

Fotografije: Kristijan Cimer, Valentina Radoš, Marija Petrušić, Helena Kušenić

Bookmark the permalink.

Comments are closed.