Otvorena izložba o Domoljubu u Galeriji Koprivnica

Dvorana Domoljub ove godine slavi stoljeće svoga postojanja i povodom te obljetnice Muzej grada Koprivnice pripremio je izložbu „Domoljub 100/110 – priča o zgradi i ljudima“. Koliko je djelovanje kulturno-umjetničkih društava oblikovalo građansku svijest stanovnika Koprivnice svjedoče arhivski dokumenti i literatura.  Početkom 20. stoljeća, u lipnju 1909. godine, Koprivnica je dobila novo kulturno-prosvjetno društvo Domoljub koje je djelovalo kontinuirano sve do Drugog svjetskog rata.
Riječ je o izložbi koja svjedoči o vrlo impresivnom i značajnom razvoju kulturnog života u Koprivnici uz poseban naglasak na gradnju same zgrade, ali i sve ključne točke njezine povijesti i napretka.

Domoljub je mnogo više od asocijacije na uređeni prostor u kojem su se tijekom godina održavale svečane priredbe, koncerti i banketi i kojeg, uostalom, ne bi ni bilo da prije 110 godina nije osnovano Hrvatsko obrtničko radničko obrazovno i pjevačko društvo Domoljub. Autorica izložbe je Maša Zamljačanec, a okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled Domoljuba, a bogata dokumentacija i korespondencija čiji je mali dio prikazan na izložbi čuva se u fundusu Muzeja grada Koprivnice. Izložbu možete posjetiti u Galeriji Koprivnica do 8. prosinca 2019. godine radnim danom od 7 do 18 sati, a vikendom od 10 do 14 sati.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.