Otvorena multidisciplinarna izložba „Arbor Mundi“ u Galeriji Koprivnica

Prigodom obilježavanja ovogodišnjih četvrtih Dana Muzeja grada Koprivnice u Galeriji Koprivnice, u petak, 26. srpnja 2019. godine održano je prigodno otvorenje multidisciplinarne izložbe „Arbor Mundi – Drvo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“ koja je zajedničkom temom okupila sve muzejske stručnjake koprivničkog muzeja. Kustosi arheolozi, etnolozi, povjesničar, povjesničari umjetnosti i knjižničar u muzeju pristupili su temi u kontekstu vlastitih zbirki i istraživanja subjekta, te na primjeru predmeta iz fundusa predstavili specifičnosti odnosa prema materijalu i sadržaju; drvu, stablu, šumi, parku, vjerovanjima i pričama o stablima, predmetima svakodnevice, umjetninama, naglašavajući važnost teme u širem kontekstu kulturne antropologije.

Izložba na izdvojenim primjerima predmeta iz muzejskog fundusa istražuje i predstavlja drvo kao subjekt, inspiraciju i materijal u kontekstu stručnih i znanstvenih istraživanja arheologije, etnologije, povijesti, fotografije te lijepih i primijenjenih umjetnosti . Drvo u muzejskim zbirkama nositelj je čitavog niza podataka koji su predmet stručne i znanstvene obrade svake pojedine discipline. Ovisno o vrsti i namjeni drvenog predmeta, muzealizacija omogućuje različitu vrstu čitanja i prikupljanja podataka. Razvojem muzejske struke, procesa istraživanja i zaštite predmeta, različitih specijalizacija i subspecijalizacija, muzejska struka razvila je različite metodologije dokumentiranja, zaštite, prezentacije i pričanja muzejske priče. Drvo je uz kamen i glinu bio prvi tehnički materijal kojeg je homo sapiens koristio da bi svoj život učinio jednostavnijim. Primjena drva bila je važna u razvoji ljudske populacije i njihovom tehničkom i ekonomskom napretku. Drvo se oduvijek koristilo za čitav niz različitih namjena i bezbroj proizvoda koju ulaskom u muzej postaju muzejski predmeti koji zahtijevaju brigu i određene uvijete čuvanja u muzejskom spremištu ili izlaganja u muzejskim dvoranama. Alati, oruđe i oružje, nastambe i arhitektura, mostovi i ceste, čamci i prometna sredstva, obuća, namještaj, najrazličitije posude i svakodnevni uporabni, ukrasni i umjetnički predmeti. U prvoj muzejskoj priči naglasak je stavljen na medij. Plodovi, listovi, kora, debla, grane i šibe različitih vrsta drva bile su važan dio prehrane svakodnevnog života ljudi i životinja, od stanovanja i odijevanja, transporta, prehrane i medicine, rituala i ukrašavanja, stoga su muzejske priče o drvetu tematski različite i od posebne važnosti. Drvo kao subjekt muzejske priče samo je jedan, prilično važan dio izučavanja i očuvanja materijalne baštine. Trajnost i ekološka prihvatljivost drva posebna je tema s naglaskom na zaštitu koja uz određene kemijske i fizikalne postupke (premazivanje, zračenje i različitim oblicima zaštite) drvenim muzejskim predmetima može produžiti život.

Izložba „Arbor Mundi“ prva je iz serije muzejskih priča o različitim materijalima u muzeju. Muzejska koncepcija ciklusa izložbi o materijalima u muzeju prati i promovira razvoj pojedinih znanstvenih disciplina te afirmira i razvija snažnu interdisciplinarnu suradnju različitih struka. Kustosi muzeja izdvojili su predmete kojima je drvo kao materijal zajednička poveznica te pripremili muzejske priče koje se međusobno isprepliću i nadopunjuju. Pričama o drvu, kamenu, metalima, staklu, papiru, pa čak i plastici, Muzej grada Koprivnice planira na zanimljiv i popularan način promovirati muzejsku struku i time se odmaknuti od zastarjele percepcije javnosti o poslu kustosa muzeja.

Plod višemjesečnog zajedničkog rada je neobična izložba ili izložbe u izložbi, teško je to na prvu okarakterizirati, kao što i svako drugo drvo ima različiti plod. I nekako sam mišljenja da je upravo to najveća vrijednost izložbe u kojoj će se svaki posjetitelj poistovjetiti s nekim drugim predmetom, njegovom prirodom, jer svaki među njima donosi neku svoju prirodu – samo njegovu… jedinstvenu i individualnu. Vjerujem kako nije naodmet stvarateljima izložbe dati trenutak pažnje i uputiti im zahvalnost što su se uhvatili u koštac s ovako postavljenim izazovom. Idejni začetnik ovakvog tipa izložbe jest Draženka Jalšić Ernečić koja je razvila muzeološku koncepciju i koordinirala tijek njene realizacije. Slijedom toga, uključeni su sljedeći muzealci: Ivan Valent (arheologija), Vesna Peršić Kovač (mitologija i vjerovanja), Dražen Ernečić (povijest koprivničkog gospodarstva, glazbe, fotografije, književnosti, muzeologije, tiskarstva, arhitekture i ratova), Draženka Jalšić Ernečić (fotografija krajolika, drvo – stabla – šuma – park), Ana Škvarić (posrednik u knjizi – od ideje do djela i predmeta), Marija Mesarić (tradicijsko oblikovanje drva i folklorni likovni izraz), Helena Kušenić (skulptura u naivnoj umjetnosti) i Maša Zamljačanec (primijenjena umjetnost – slikarstvo i skulptura). Svi ovi stručni djelatnici dali su svoj obol ovoj izložbi na način da su pročešljali staru drvenariju u zbirkama kojima upravljaju te izlučili najpričljivije predmete. – istaknuo je ravnatelj muzeja Robert Čimin.

U Galeriji Koprivnica tijekom ljetnih mjeseci (srpanj, kolovoz, rujan) posjetitelji muzeja mogu razgledati najrazličitije drvene predmete te upoznati magičnu i poetsku stranu drveta, namještaja, predmeta i umjetnina koje su obrađivali i oblikovali paliri, stolari, drvorezbari, tradicijski majstori i narodni umjetnici, kipari, slikari i majstori fotografije. U slučaju multidisciplinarnog muzejskog projekta »Arbor Mundi Koprivnice«, drvo je spona između utilitarnosti i poetske duše koje pomno čuvaju, proučavaju i opisuju kustosi u muzejskim zbirkama. Izložba je otvorena od 26. srpnja do 8. rujna 2019. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.