Otvorena Ostakljena bajka Tomislava Grabara

Ostakljena bajka: na razmeđi zbiljskog i čarobnog naziv je samostalne izložbe Tomislava Grabara koja je u subotu, 3. srpnja, otvorena u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, s početkom u 19 sati. Izložba predstavlja 25 radova iz autorova vlasništva i fundusa Muzeja grada Koprivnice te manji dio iz privatnog vlasništva. Izložba je izazvala veliki interes publike pa se okupljenima na početku službenog dijela otvorenja obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin, koncepciju izložbe predstavila je viša kustosica Helena Kušenić, a potom je prisutne pozdravio i sam autor. Na kraju se posjetiteljima obratila načelnica Općine Hlebine Božica Trnski dok je izložbu otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Glazbenim brojevima na gitari otvorenje je uljepšao Mihovil Maloča.

Izložba je nastavak sad već tradicionalnog predstavljanja danas aktivnih autora Hlebinske škole u Galeriji naivne umjetnosti. Tomislav Grabar interes za likovnost pokazuje od rane mladosti crtežima na papiru i lesonitu, a od kraja 1960-ih godina pokazuje interes i za slikarstvo na staklu. Tijekom narednih godina polako će formirati prepoznatljiv stil temeljen na dobro poznatim temama Hlebinske škole vezanim uz sela, žanr-scene i pejzaže. Najupečatljivija karakteristika njegova slikarstva svakako je specifična arhitektura naglašeno izduženih formi sa štapićasto oštrim završecima krovova koji prizivaju bajkovitost, a vremenom postaju obliji, fluidniji i razvedeniji u formi. Ekspresionistički naboj i tmasti, zagasiti kolorit radovima iz 1980-ih donosi mističnost i dramatsku napetost koja u pročišćenim kompozicijama bez figuracija dobiva još izraženiju dojmljivost. Kasnije se te kompozicije uparuju s animalističkim motivima ili prizorima mrtvih priroda te se pažnja preusmjerava upravo na događaje prednjeg plana dok pozadinsko nebo poprima sve življe i vibrantnije obrise. Posljednjih godina očit je sve veći odmak prema realizmu, posebno u prizorima s animalističkim motivima koji ograničenom upotrebom linijskog elementa i pomnim nijansiranjem stvaraju nježno i tankoćutno oblikovanje u jasnom suosjećanju prema svemu živome – bićima i njihovim staništima. Blagost se nastavlja pastelnim odabirom kolorita karakterističnim za zimske pejzaže koji transparentnim odrazima zaleđenih struktura asociraju na pročišćenost i mir, harmoniju i sklad zaboravljene Arkadije, podsjećajući na čudesnu i bajkovitu moć preobrazbe prirode.

Izložba ostaje otvorena do kraja srpnja te se može razgledati od utorka do petka 10 – 18 sati i vikendom 10 – 14 sati. Dobrodošli!

Fotografije ustupila Natalija Hrženjak (Koprivničko-križevačka županija)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.