Otvorena prva Stolnikova samostalna izložba u Hlebinama

Program Međunarodnog dana muzeja zaključen je subotnjim otvorenjem samostalne izložbe Slavka Stolnika u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Riječ je o prvom samostalnom predstavljanju ovog autora u hlebinskoj galeriji zahvaljujući ponovnoj uspješnoj suradnji s varaždinskim kolekcionarom Vladimirom Malogorskim. Program otvorenja otpočeo je u 19 sati pozdravnim govorom ravnatelja Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Roberta Čimina, a potom je o izložbi više ispričala kustosica izložbe Helena Kušenić.

Izložba predstavlja 25 umjetnina iz bogate Zbirke Vladimira Malogorskog (koja broji više od 70 umjetnina Slavka Stolnika). Slavko Stolnik pripadnik je tzv. zagorskog kruga naive (uz Rabuzina, Klopotana, Juraka, Skurjenija…) kojeg karakterizira izrazita mnogostrukost izraza, naglašena maštovitost, snovitost i autentičnost koja dovodi do raznolikosti umjetničkih vizija. Vizija Slavka Stolnika razvija se od ranog djetinjstva, a intenzivnije od sredine 20. st. kad u KUD-u Pavao Markovac saznaje osnove o slikarskim, kiparskim, pa i fotografskim tehnikama. Iako svoj stil formira u odmaku od Hlebinske škole od iste nasljeđuje tehniku slikanja na staklu i tematiku prikazivanja seoske svakodnevice vlastitog podneblja pritom se oslanjajući na dinamičnost, pokrenutost i prirodni ritam kompozicija u kojima se zarana otkriva urođena sklonost bojama i obojenim plohama. Vremenom je sve očitije udaljavanje od lokalne boje, ali i jasnoće crteža čiji se obrisi namjerno zamućuju i apstrahiraju. Boje se nižu prema potrebama kompozicije u skladu sa željenim ritmom, harmonijom ili proporcijama, a plohe se pretapaju u kolorističke mrlje. Izložba pokazuje kako Stolnik voli uvećavati i naglašavati vegetabilne i florealne motive čijem će se podrobnijem istraživanju posvetiti intenzivno u posljednjim godinama života kroz praktično bavljenje pučkom medicinom. Animalistički motivi intrigiraju ga u slikama, a još više u glinenim skulpturicama koje nastaju u hipu ekspresije koja se očituje i u oslikanim staklima. U erotski nabijenim aktovima pokazuje interes za čovjeka i neposrednost prikaza kojeg odlikuje neopterećenost, bezbrižnost, životna radost i sloboda – koju je Slavko Stolnik pronašao u svojim umjetninama.

O druženjima i ličnosti Slavka Stolnika iz „prve ruke“, kroz nekoliko zanimljivih štikleca prisutne je proveo Vladimir Malogorski. Njegov predan kolekcionarski rad i osjećaj za kvalitetno ulaganje i očuvanje umjetničkih djela, ali i dokumentiranje njihovih (životnih i umjetničkih) priča s nepogrešivim osjećajem za poštovanje čovjeka – rezultirali su raznorodnom i vrijednom kolekcijom vrijednom pokazivanja. U ime Općine Hlebine obratila se načelnica Božica Trnski, dok je izložbu službeno i svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Izložbu razgledajte do 27. lipnja 2021. godine, od utorka do petka 10 – 18 sati i vikendom 10 – 14 sati (ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno). Dobrodošli!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.