Otvorenje Galerije Mijo Kovačić u Koprivnici

Uz 50. obljetnicu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, konačno će i Koprivnica dobiti novi, reprezentativni izlagački prostor u kojem će ugostiti danas još jedinog živućeg velikana naivne umjetnosti Miju Kovačića. U četvrtak, 28. lipnja 2018. godine u 19 sati u prizemlju Galerije Koprivnica (Zrinski trg 9) otvorit će se Galerija Mijo Kovačić.

Galerija je smještena u novoobnovljenom prostoru nekadašnje gradske kavane, dok je danas usklađena sa suvremenim muzeološkim principima i potrebama. Galerija predstavlja stalni postav umjetnina Mije Kovačića, njih 40, od 1970-ih godina do danas. U izložbenom prostoru površine 135 m² predstavit će se izbor ulja na staklu i drvu, skica, crteža te jedna nedovršena slika koja će posjetiteljima zorno prikazati nastanak slike na staklu. Galerija Mijo Kovačić oformljena je u suradnji autora, Zaklade Mijo Kovačić, Grada Koprivnice i koprivničkog muzeja te ćete u njoj moći pronaći mnoštvo prigodnih poklona i suvenira, ali i različitih radionica, glazbenih, književnih i inih događanja. Za vrijeme Podravskih motiva (29. 6. – 1. 7.) novootvorena Galerija će se moći besplatno razgledati od 8 do 22 sata.

Mijo Kovačić pripadnik 2. generacije Hlebinske škole, stasa uz bok Ivanu Večenaju i Ivana Generalića. Dugogodišnjim predanim radom postao je u jedno od najvažnijih imena svjetske naive te izlagao diljem svijeta. Iz njegovog bića izvirali su u djetinjstvu upijeni motivi rijeke Drave koja će proizvesti fascinaciju vodom te fantastike i mistike sadržane u narodnim predajama koje mu je najčešće pričala ili čitala majka Ana. Danas se tih priča više i ne sjeća, no one su zasigurno ostale zabilježene u podsvjesnoj memoriji, a putem slika pronašle su način za izlazak na svjetlo dana. Upravo Nevjesta dravskih ribara Mije Kovačića zabljesnut će na otvorenju Galerije u novom ruhu – u animiranoj verziji autorice Maide Srabović, koja je tek djelić kratkog animiranog filma u pripremi, inspiriranog narodnim legendama i običajima i slikama naive (Fačuk).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.