Portal „Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice“

Nakon iznimno uspješno odrađene Noći muzeja na temu „Inovacije i digitalna budućnost“ Muzej grada Koprivnice nastavlja s digitalizacijom. Tako će se 19. veljače 2019. godine od 18,00 sati u Galeriji Mijo Kovačić javnosti predstaviti novi web portal s digitaliziranom knjižničnom građom, a do kojeg će potom korisnici moći samostalno pristupati preko muzejske mrežne stranice.

U suradnji s koprivničkom tvrtkom „ArhivPro“ realizirana je nova usluga za muzejske korisnike kojom će biti dostupan velik broj starih koprivničkih novina i časopisa nastali najvećim dijelom u međuratnom razdoblju tijekom prve polovine 20. stoljeća. Portal „Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice“ postavlja se prigodno povodom 100. godišnjice početka izlaženja novina Demokrat (16.2.1919.) kao jedne od starijih sačuvanih periodičkih cjelina, a pored kojih će biti dostupni: Domaće ognjište, Hrvatski narod, Koprivničke novine, Koprivnički Hrvat, Podravske novine, Podravski glasnik i drugi. Osim toga, na portalu će se postaviti i sva dosadašnja godišta Podravskog zbornika od 1975. do 2018. godine, kao i Zbornik Muzeja grada Koprivnice (1946-1953). Proces digitalizacije provodio se posljednjih desetak godina u suradnji s Gradom Koprivnica i Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“.

Ovakvi oblici dostupnosti građe iniciraju se i od Ministarstva kulture koje će u narednim godinama snažno poticati čuvare takve građe na digitalizaciju i objavu. Svrha portala je u suštini dvojaka; veća dostupnost i preglednost građe, a koja se ujedno trajno zaštićuje budući je riječ o vrlo osjetljivoj papirnatoj građi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.