Posjet američke prof. Anne J. Osterholtz arheološkom lokalitetu Sošice

Kako se bliži kraj ovogodišnjih arheoloških istraživanja na lokalitetu Sošice kod Đurđevca, tako se ovih dana već priprema nadolazeća kampanja u sljedećoj godini. U tom pogledu, 2. srpnja 2018. godine lokalitet su posjetili gosti iz Zagreba i Sjedinjenih američkih država, kako bi se odradili preliminarni dogovori jedne nove i jedinstvene međuinstitucionalne suradnje.

Ispred Instituta za antropologiju posjetili su nas prof. dr. sc. Ivor Janković (pomoćnik ravnatelja) te dr. sc. Mario Novak, a ispred Mississippi State University profesorica Anna J. Osterholtz, Ph.D. Nakon kratkog uvodnog izlaganja koprivničkih muzealaca o povijesti lokaliteta i rezultatima trogodišnjih istražnih radova predloženi su modeli buduće suradnje navedenog Sveučilišta i Instituta u samim iskopavanjima. Naime, predočena je želja da se priredi terenska praksa za 10-15 američkih studenata antropologije koji bi sredinom sljedeće godine nenaplatno sudjelovali u istraživanjima kroz 4 tjedna. Pored toga, prethodno bi kroz isto takvo vrijeme dobili sva potrebna predznanja o arheološkoj forenzici u zagrebačkom Institutu za antropologiju u teoriji i praksi kroz rad upravo na osteološkom materijalu prikupljenom na ovom lokalitetu ove godine.

Ovakve „simbiotičke“ suradnje dobrodošle su u više smjerova jer  od njih svi dionici imaju određene koristi, a najvažnije je kako se smanjuju osnovni troškovi istraživanja što će rezultirati kvalitetnijim saznanjima o povijesti Đurđevca.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.