Poziv na predaju radova za 48. broj Podravskog zbornika

Uredništvo Podravskog zbornika poziva na predaju radova za novi, 48. broj Podravskog zbornika – dugogodišnje publikacije Muzeja grada Koprivnice koja kontinuirano izlazi od 1975. godine. Pozivaju se dosadašnji i novi suradnici da pripreme svoje radove i dostave ih na adresu elektroničke pošte vpkovac@muzej-koprivnica.hr ili osobno/poštom u Galeriju Koprivnica do 1. srpnja 2022. godine. Radovi se zaprimaju isključivo u elektroničkom obliku, sukladno Uputama suradnicima dostupnim na mrežnim stranicama Muzeja grada Koprivnice. Po zatvaranju poziva Uredništvo će provesti postupak odabira radova i o istome obavijestiti autore, a predstavljanje se planira uz proslavu Dana grada Koprivnice početkom studenog 2022. godine.

Zbornik interdisciplinarnim pristupom već gotovo pola stoljeća okuplja širok krug suradnika koji se profesionalno ili u slobodno vrijeme bave istraživanjem tema vezanih uz Podravinu. Jedina je kulturološka knjiga u Podravini koja redovito izlazi na godišnjoj razini, a obuhvaća radove vezane uz predstavljanje najrazličitijih dijelova društva. Zbornik ove godine bilježi i jednu malu obljetnicu, desetu godišnjicu uvođenja nove koncepcije u kojoj su radovi prema opsegu, načinu izrade i temama podijeljeni na nekoliko cjelina: Članci, Prilozi, Književni prilozi i Podravsko nakladništvo, a moguće ih je prirediti u obliku opsežnijeg stručnog rada, popularnog kraćeg priloga ili književnog uratka. U tom razdoblju uvedena je i rubrika pod nazivom Podravske kronike u kojoj se čitateljima daje pregled najznačajnijih zbivanja tijekom godine, a ustaljena je i praksa predstavljanja prirodnih i kulturnih dobara Podravine fotografijom i kraćim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku na naslovnici Zbornika.

Uredništvo Zbornika i ovim brojem želi nastaviti nastojanja pokretača ove publikacije, a to je da se radovima pokrije regionalno područje Podravine od Pitomače do Ludbrega i to iz tematski različitih područja poput povijesti, geografije, etnologije, antropologije, arheologije, povijesti umjetnosti, sociologije, gospodarstva, ekonomije, prirodoslovlja i književnosti i to kroz vremenski raspon od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti. Prihvatljivi su i radovi koji prate obljetnice udruga koje su svojim aktivnostima ostvarile znatan utjecaj na razvoj lokalne zajednice ili predstavljaju osobe značajne za Podravinu. Kroz dugi niz godina Zbornik je okupio velik broj suradnika, od kojih su neki svojim radovima prisutni od prvog broja do danas. Namjera Uredništva je svakako zadržati vjerne suradnike, ali i privući nove, mlade autore koji će svježim idejama, drukčijim temama i suvremenim pristupom doprinijeti zanimljivosti i još boljoj kvaliteti Zbornika.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.