Poziv za sudjelovanje u projektu Drava Art Biennale 2023. (DAB ’23.)

Muzej grada Koprivnice razradio je ideju povezivanja umjetnika te galerija, muzeja i drugih institucija u gradovima smještenih uz rijeku Dravu i u širem panonskom prostoru, sa svrhom zajedničke organizacije izložbe mladih umjetnika. Od 2003. do 2007. godine Muzej je već organizirao skupnu izložbu Drava art annale Koprivnica (DAAK) u kojoj su sudjelovali mladi umjetnici srednjoeuropskog kruga, nastojeći kroz umjetnost problematizirati ekološki održiv razvoj i aktualnu komercijalizaciju vode. Na tom tragu pokrenut je Drava Art Biennale 2013. – grupna izložba za umjetnike koji tematiku propituju putem različitih medija i nekoliko perspektiva: od radova s političkim podtekstom do onih sa snažnom metafizičkom dimenzijom. Kroz dosadašnjih pet izdanja DAB se osvrnuo na problem vode kao osnovnog ljudskog prava i političkog pitanja; kao agensa oblikovanja urbaniteta grada, kao važnog čimbenika za razvoj industrije u gradovima, ali i kao načelo univerzalnog i vječnog kretanja neprestanim mijenjanjem oblika i važan faktor u održavanju psihofizičkog balansa pojedinca/društva/sustava.

DAB ’23. – Nestanak vode – apokalipsa ili prilika?

Postoje priče i legende o gradovima ispod vode, poznajemo urbanizirana područja „na vodi“, a tijekom svojih života sve bolje upoznajemo i svijet ispod vode. Strah od poplave jedan je od onih koji može potpuno „paralizirati“ čovjekov život. Iako ponekad iracionalan jer ne znamo kako će nam izgledati budućnost (niti možemo vratiti ono što je prošlo), taj strah je potpuno opravdan. Živi među nama. Nasuprot stoji kontrapunkt – ekstremne suše i izostanak vode. Ekstremi su sve češći, gotovo postaju uobičajeni, prihvatljivi, asimilirani. Iako već nekoliko godina živimo u izazovnim i nemirnim vremenima, u posljednjih nekoliko mjeseci pitanje (opstojnosti) vode postaje sve glasnije postavljeno. Što ako zamislimo svijet u kojem se poplava ne može dogoditi jer nema vode ni u jednom obliku, svijet bez tekućica, mora, jezera, kiše, snijega, leda i ledenjaka? Jeste li razmišljali koje su uloge vode u vašem (svakodnevnom) životu? Pozivamo Vas na interpretacije mogućih scenarija otvaranjem jednostavnog pitanja i samo naizgled nemogućeg scenarija: koje su nam mogućnosti ako vode nestane, kako u tom slučaju izgleda svijet koji nas okružuje? Je li on moguć, održiv, može li izdržati i koliko dugo? Kako bi izgledao? Kakvi bi mi bili u tom svijetu kao pojedinci i kao društvo? Kako bi izostanak vode utjecao na odnose čovjeka prema čovjeku, čovjeka prema prirodi, prirode prema čovjeku? Što je veća politička i ekonomska nestabilnost u društvu, to je i veća popularnost distopije. No, što ako promatranje vlastitog svijeta u novoj perspektivi s drugačijim spoznajama nudi i mogućnost povratka vode ili njene zamjene ili pak možda transformacije – čovječanstva i prirode? Futuristička struktura svijeta može postati i poligon za očuđenja, satiru, zabavu i stvaranje suvremena bajke na temeljima vizija magičnog realizma? DAB uvijek nastoji potaknuti na (re)akciju i kritičko promišljanje u 2023. potiče na istraživanje imaginarnog potencijala budućeg vremena koje je možda i bliže nego što mislimo. Što mislite, je li vrijeme postapokalipse vrijeme propasti ili novih neistraženih mogućnosti?

POZIV NA PRIJAVE

Pozivamo umjetnike/ce da se prijave s najviše 2 rada (koje umjetnik/ca sam producira), u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Svi prijavljeni radovi moraju biti opremljeni za izlaganje. Radovi se obavezno prijavljuju u digitalnom obliku. Prijavi je potrebno priložiti:

  • CV
  • potpunu dokumentaciju o prijavljenom radu s tehničkim podacima o postavu i izradi rada (naziv, godina, tehnika, dimenzije, mjesto/a izlaganja)
  • artist statement/izjavu/obrazloženje o radu (1000 – 1800 znakova)
  • opis rada: tehnika i materijal, dimenzije i prostornu dispoziciju
  • fotografiju visoke rezolucije (300 dpi) ili nacrt rada, a u slučaju izvedbenog rada i detaljan sinopsis;
  • kontakt – osobne podatke: ime, prezime, godinu rođenja, adresu, broj telefona, e-mail adresu;
  • GDPR privola za dozvolu obrade i korištenja podataka u materijalima i objavama u sklopu projekta.

Radove će odabrati stručni žiri: Ana Kovačić (Zagreb), Valentina Radoš (Osijek), Romana Tekić (Slavonski Brod), Tanja Špoljar, Helena Kušenić, Maša Zamljačanec (Koprivnica).

Rok za prijavu radova je 20. 6. 2023. godine. Smatra se da je prijava pristigla u roku ako je poslana na e-mail adresu izložbe zaključno do 24.00 sata zadnjeg dana roka za slanje prijave. Nepotpune, kao i prijave pristigle nakon isteka roka za prijavu, stručni žiri neće uzeti u razmatranje.

Prijave, sa svim traženim sadržajima, na natječaj se šalju na e-mail adresu izložbe: dab.prijave@gmail.com.

Kontakt: Helena Kušenić, hkusenic@muzej-koprivnica.hr, +385 99 306 8713.

Prijavom na Poziv odabrani autori (izlagači) će Muzeju grada Koprivnice ustupiti pravo korištenja i reproduciranja predanih materijala, bez naknade, u svrhu promidžbe Drava Art Biennala u svim medijima, kao i  radi objave u katalogu, pozivnici, plakatu, te na web i Facebook stranicama Muzeja i partnerskih institucija. Odabrani autori svoje će radove dostaviti u Galeriju Koprivnica osobno, poštom ili drugim načinom transporta, osim ako se Muzej i autor(i) drugačije ne dogovore. Izloženi radovi bit će vraćeni na isti način na koji su pristigli, a u slučaju vraćanja radova poštom, poštanske troškove snosi Muzej. Autorima-izlagačima Muzej će isplatiti simbolične autorske honorare u skladu s financijskim mogućnostima projekta.

Dodatne informacije o projektu Drava Art Biennale pronađite na službenim stranicama Muzeja grada Koprivnice (www.muzej-koprivnica.hr) ili na Facebook stranici Drava Art Biennala (https://www.facebook.com/profile.php?id=100063707403231).

Izložbeni koncept se, prema potrebi, uz izbor prijavljenih radova, može upotpuniti i uključivanjem referentnih autora čija je produkcija orijentirana na ovu tematiku. Realizacija ovog projekta obuhvaća skupnu izložbu odabranih autora u Galeriji Koprivnica (8. 9. – 29. 10. 2023.), a tijekom 2024. izložba će se preseliti u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda.

STRUČNI ŽIRI
za odabir radova za izložbu
Drava Art Biennale

DAB ’21 vizuale  izradili: Andrej Čirkinagić, Tena Slobodnjak, Marino Dumić.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.