Ostruga

Naslov: ostruga
Materijal/tehnika: željezo, kovanje
Mjere: v: 140 mm, š: 9 mm
Opis: ostruga na kotačić s povijenim krakovima
Zbirka: Zbirka srednjega vijeka
Inventarna oznaka: MGKc 30

Ostruga, ili mamuza, dio je konjske opreme koju je nosio konjanik,a koja je služila za podbadanje konja. Sastoji se od dva osnovna dijela, petnog luka na kojem se nalazi ušica za pričvršćivanje i šiljka. Najčešće se nalaze u grobljima i često na utvrdama. Razlog tome jest činjenica da su pokojnici s njima pokopavani kao dijelom svečane nošnje. Njihov pronalazak sugerira viši društveni status osobe, dok vlasništvo nad jednom utvrdom potvrđuje upravo isto.
Prvi se puta javlja u vrijeme mlađeg željeznog doba, kod Grka i Kelta, dok ih istovremeno narodi istoka nisu poznavali. U početku se nosila samo jedna ostruga, no od velike seobe naroda su nošene u paru.  Najraznovrsniji tipovi postojali su u vrijeme Rimskog carstva. Tijekom merovinškog razdoblja na nogu su pričvršćivane manjim remenom na ušicu na kraju luka, a u karolinškom je razdoblju taj remen bio učvršćem čavlićima na rub luka. Od 11. se stoljeća šiljak znatno produžuje, a u vrijeme križarskih ratova se savija prema dolje ili gore. U vrijeme kasnog srednjeg vijeka šiljak je zamijenjen kotačićem na kojem se nalaze manji šiljci. Najčešće su zrađivane su od željeza ili bronce, no pojedini primjerci, rezervirani za one najvišeg društvenog statusa, bili su izrađeni od srebra, zlata il u kombinaciji pozlate sa srebrom ili broncom. Najljepši primjerci baš takvih ostruga potječu iz razdoblja 7. – 9. stoljeća i pronađeni su na lokalitetu Biskupija kod Knina.
Ostruga koju predstavljamao pronađena je u Starigradu, uz utvrdu Kamengrad i na temelju tipoloških se karakteristika, ali i vremena funkcioniranja utvrde, može datirati u 14. i prvu polovicu 15. stoljeća. Izrađena je od željeza i pričvršćivala se pomoću manjih čavlića. Radi se o ostrugi na kotačić, no o točnijem se razdoblju njenog nastanka i upotrebe ne može reći više budući da je sam kotačić, čiji izgled i oblik dodatno sužava dataciju predmeta, otpao.

Comments are closed.