Žlica za sladoled

Naslov: Pribor za posluživanje sladoleda
Naziv: žlica za sladoled, književni naziv
Materijal/tehnika: nikal obložen mjedom / drvo / industrijski proizvod
Dimenzije: 255 x 40 mm
Datacija: 1930-e
Lokalitet (mjesto izvedbe): Benedict Manufacturing Compay, USA
Lokalitet (mjesto uporabe): Koprivnica
SIG: No3 INDESTRUCTO
Naziv zbirke: Zbirka rukotvorstva i (tradicijskih) obrta
Inventarna oznaka: MGK 19143

U Zbirci rukotvorstva i (tradicijskih) obrta nalazi se jedan i jedinstveni primjerak pribora za vađenje i posluživanje sladoleda. Riječ je o žlici za sladoled, inv. oznake 19143. Žlica je bila pribor koprivničkog slastičara Gregurića te se upotrebljavala za vađenje i posluživanje sladoleda. Žlicu je proizvela američka tvrtka Benedict Manufacturing Compay u tvornici East Syracuse u New Yorku. Žlica za sladoled izrađena je od mjeda obloženog niklom. Držak je izrađen od drva, tokaren i obojen smeđom bojom. Na gornjem kvadratnom dijelu žlice nalazi se oznaka: No3 INDESTRUCTIO. Ta oznaka proizvođača INDESTRUCTIO oznaka je za liniju proizvoda Benedict Manufacturing Compay koja se počela proizvoditi 1920-ih godina u tvornici East Syracuse. Uglavnom je riječ o vrlo kvalitetnim priborima za posluživanje jela koji su se upotrebljavali u hotelima više klase. Žlica uz gornji kvadratni dio s lijeve strane ima zavojnu oprugu koja je dio mehanizma, te je u kataloškoj prodaji te tvrtke reklamirana kao „steady worker“ – stalan radnik. Na poleđini žlice nalazi se osovina i poluga. Pritiskom na ručicu koja se nalazi s desne strane žlice, pokreće se mehanizam za izbacivanje kuglice sladoleda. Taj mehanizam datira prije 1928. godine. U gornjem dijelu žlice, okrugloj posudi za oblikovanje sladoleda u kuglicu nalazi se broj 24 što je oznaka za veličinu posude za oblikovanje sladoleda.

Comments are closed.