Kaciga kraljevske jugoslavenske vojske tipa Adrian

Naziv: hladno oružje, kaciga
Naziv zbirke: Militaria
Naslov: vojna kaciga tipa Adrian
Tehnika: tiještenje, kucanje
Materijal izrade: lijevano željezo, lim
Država nastanka: Francuska / Kraljevina Jugoslavija
Vrijeme nastanka: 1920. / 1941.
Visina (cm): 17
Širina (cm): 23
Dužina (cm): 31
Inventarna oznaka: MGKC 6457

Opis predmeta: Francuski model vojne kacige Adrian proizvedene između 1920. i 1941. godine. U upotrebi u starojugoslavenskoj vojsci do 1941. godine. Na čeonom dijelu pričvršćen reljefno izrađen grb Kraljevine SHS, dvije manje rupe najvjerojatnije od mehaničkog oštećenja, a na tjemenom dijelu dvije velike rupe tj. mehaničke poderotine. Na zadnjem dijelu rupa koja je služila za ventilaciju i za moguće dodavanje dodatne zaštite. Djelomično iznutra korodirana, bez remenja i bez ikakvih platnenih ili kožnih dodataka i umetaka. Stručne podatke dao prof. Ivan Ružić, Muzej grada Zagreba.

Interpretacija: I za ovu kacigu kao i kod većine kaciga u fundusu muzeja nisu poznati podaci o ulasku u muzej, mjesta nalazišta i akvizicije kao ni nazivlje postrojbi iz kojih potječu. No također zasigurno se može pretpostaviti da je kacigu svojevremeno u svom bogatom terenskom radu kao i ostale primjerke akvizirao dr. Leander Brozović.
Ova je starojugoslavenska kaciga bila najvjerojatnije u upotrebi u kompleksu vojarni na koprivničkoj Čardi (danas Kampus Sveučilišta Sjever) za Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije. S početkom NOB-a i Drugog svjetskog rata izbačena iz upotrebe.

Comments are closed.