Lula

Naslov: Lula
Materijal / tehnika: keramika / kalup
Mjere: v: 38 mm, š: 45 mm
Opis: Keramička lula „turskog“ tipa ukrašena horizontalnim linijama i motivom kosih kvadrata
Lokalitet: Delovi – Keljače
Datacija: kraj 17. – 18. stoljeće
Zbirka: Zbirka novog vijeka
Inventarna oznaka: MGK 826

Biljka duhan je do dolaska Kristofora Kolumba rasla samo na američkom kontinentu, no ubrzo se navika njenog pušenja mornarima proširila po Europi, Africi i Aziji. Američki domoroci pušili su duhan u glinenim lulama različitih oblika i veličina koje su se dolaskom na nove prostore dalje razvijale i preoblikovale o čemu svjedoči njihova današnja različitost. Prve su se lule na prostoru Europe počele proizvoditi u Engleskoj oko 1570. godine, a do početka 17. stoljeća pojavile su se u većini europskih trgovačkih središta.

Lula se sastoji od dva osnovna djela, čašice i tuljca, a dolaskom u Europu razvila su se dva osnovna oblika – one sa čašicom kraćom od tuljca, nazvane “zapadni” oblik, te one sa čašicom dužom od tuljca na koji se uglavljivala drvena cjevčica, nazvane “mediteranski” ili “turski” oblik. Mjesto na kojem se ova dva djela spajaju naziva se greben, tj. peta (zavisno o tipu). Razvoj na ova dva osnovna tipa povezuje se sa njihovim različitim prostorima izvorišta na prostoru dviju Amerika.

Budući da je proizvodnja lula na prostoru Hrvatske u stručnoj literaturi do sada još nedovoljno istražena zasad je poznata samo jedna radionica na prostoru Hrvatske, u selu Zelovo pored Sinja, a uvriježena je pretpostavka da su kulturu pušenja lula na taj prostor donijeli Turci krajem 17. stoljeća. Što se tiče cjelokupnog prostora Hrvatske, zavisno o prostoru, nalaze se austrijski, turski, talijanski, pa čak i engleski tipovi lula. Uz njih, veliki je broj zasad još neodređeni tipova, tj. hibridnih tipovi između austrijskih, turskih i talijanskih tipova lula koje su se mogle izrađivati u radionicama na prostoru Hrvatske ili okolnih zemalja i čija se datacija zasad samo okvirno može pretpostaviti.

Lula koju predstavljamo pronađena je na lokalitetu Delovi – Keljače i okvirno se datira u kraj 17. i 18. stoljeća. Radi se o “mediteranskom” obliku lule “turskog” tipa koja je bogato ukrašena i izrađena iz kalupa. Rub čašice blago joj je izvijen prema van, a središnji dio obruča joj je blago proširen. Obruč je ukrašen nizom horizontalnih linija, rub čašice jednom urezanom linijom, no ispod proširenja nalaze se dvije linije i dva reda koso postavljenih kvadrata izvedenih kotačićem. Ukras se prema grebenu razvija te je lula na tom mjestu ukrašena sa pet horizontalnih linija koje na zatiljku čašice uokviruju osmerokraku zvijezdu koja se nalazi unutar kruga. Iz nje se dalje grebenom prema obruču pružaju tri dvostruka niza koso postavljenih kvadrata.

Comments are closed.