Paduan sestercija rimskog cara Galbe

Naslov: Paduan sestercija rimskog cara Galbe
Materijal / tehnika: bronca / kovanje
Dimenzije (mm): pr. 33,3; deb. 4,2; težina: 20.18 g
Opis: Avers: Prikaz biste cara Galbe s pogledom u desno, uokolo natpis IMP SER SVLP GALBA CAES AVG TR POT; Revers: Na desnoj strani je car na platformi koji stoji ispred grupe od 5 vojnika (lijevo). Lijevo i desno oznaka SC, u podnožju natpis ADLOCVT.
Zbirka: Zbirka numizmatike
Inventarna oznaka: MGK 23485

Završetkom radova na uređenju novog stalnog postava u podrumu zgrade Muzeja grada Koprivnice okrećemo se novom izložbenom projektu – godišnjoj muzejskoj izložbi koja je ove godine posvećena metalu. Sukladno tome, u ovotjednoj rubrici Predmet tjedna predstavljamo jedan od predmeta koji će Vas dočekati prilikom posjeta izložbi. Budući da je sama tema iznimno široka, a broj predmeta u muzejskim zbirkama iznimno velik, u sklopu izložbe biti će predstavljeni većinom specifični i iznimno rijetki predmeti. I upravo s jednim takvim započinjemo najavu izložbe Métallon.

Predmet koji Vam predstavljamo je (lažirana) renesansna edicija primjerka antičkog novca rimskog cara Galbe. Takav se primjerak novca naziva paduan, a ime je dobio prema jednom od dvaju autora koji su takve novce kovali, Giovanni del Cavino nadimka il paduano (1500. – 1570.) i Bassiano. Navedena dva zlatara, osim po rijetkim sačuvanim radovima, najpoznatiji su renesansni krivotvoritelji antičkog novca i autori novih (lažnih) edicija antičkog novca. Ono što odlikuje navedene predmete jest majstorska izrada, vrhunska kvaliteta i odabir prikaza na stražnjoj strani novca (reversu) utemeljen na stvarnim povijesnim činjenicama. Njihov značaj, a ujedno i vrijednost, očituje se i u činjenici da ih se može naći  gotovo svakom numizmatičkom kabinetu na prostoru Europe. Oni se cijene ne samo zbog iznimne izrade već i činjenice da se radi o renesansnim djelima. Jedine 122 sačuvane matrice kovanica danas se čuvaju u Nacionalnoj Biblioteci Francuske u Parizu. Što se tiče primjerka koji Vam predstavljamo na prednjoj strani novca (aversu) nalazi se prikaz biste cara Galbe s pogledom u desno, uokolo koje se proteže natpis IMP SER SVLP GALBA CAES AVG TR POT. Prikaz je autentičan i radi se o prikazu cara koji se javlja i na novcu kovanom u drugim kovnicama. No, no što ga determinira kao paduan-a jest činjenica da je prikaz na reversu (stražnjoj strani) izmišljen. Na desnoj strani prikaza nalazi se car na postolju koji diže desnu ruku prema 5 vojnika u punoj vojnoj opremi s insignijama. Lijevo i desno od prikaza je oznaka SC, a ispod prikaza natpis ADLOCVT.

Tema prikaza na reversu je vojna, a razlog izmišljanja upravo ovog prikaza je možda i činjenica da je Galba bio jedan od čak četiri rimska cara koji su vladali tijekom 69. godine, iako je vladao svega 15 dana, a ukupno 7 mjeseci! Osim navedene činjenice zanimljiv je podatak da se radi o posljednjem caru koji je rođen prije prvog stoljeća nove ere.

Za povijest predmeta važno je naglasiti kako je predmet u Muzej grada Koprivnice dospio u sklopu donacije koju je Muzeju poklonio g. Branimir Herak, a radi se o predmetima iz numizmatičke zbirke njegova oca, g. Marinka Heraka. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo g. Heraku na poklanjanju ovog iznimno vrijednog i rijetkog predmeta!

Comments are closed.