Predstavljen novi Podravski zbornik

Povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice predstavljano je novo izdanje Podravskog zbornika, 44. u nizu, 7. studenoga 2018. godine u Galeriji Mijo Kovačić.

Na početku večeri glazbeni uvod je izveo KUD „Fran Galović“ iz Peteranca budući da ovogodišnju naslovnicu krasi peteranski vez file, kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Ispred Grada Koprivnice kratko se obratila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž istaknuvši vrijednost publikacije za Podravinu i Koprivnicu, a o samom nastanku knjige i njenom sadržaju detaljnije su govorili glavni i odgovorni urednik Robert Čimin, izvršna urednica Vesna Peršić Kovač te autori. Tako je Zvonimir Ištvan predstavio svoj rad o željezničkoj postaji u Goli povodom 150. godišnjice puštanja u promet željezničke pruge Barcs – Murakeresztúr, a Venija Bobnjarić-Vučković o konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na zbirci misnog ruha iz franjevačkog samostana u Koprivnici. Balans ovogodišnjeg izdanja Zbornika vidljiva je u jednakom broju Članaka (10) i Priloga (10), među kojima je zamjetnija količina radova povijesne tematike, a predstavljena su i tri književnika te već tradicionalno Podravsko nakladništvo i Podravske kronike. U predstavljanju su sudjelovali i članovi Ludens teatra Fran Đurašin sa čitanjem pjesme Ivana Goluba „Baladu o Bartolu“ te Rajnard Hraščanec s pjesmom Maše Virag „O ljepoti prolaznosti“.

Ovogodišnje je izdanje tiskano u 800 primjeraka, a njegovo je izlaženje potpomognuto ponajprije sredstvima Grada Koprivnice, a potom Koprivničko-križevačke županije, Gradova Đurđevac i Ludbreg te Općina Kloštar Podravski, Legrad, Gola, Đelekovec, Hlebine, Molve, Peteranec, Virje, Koprivnički Ivanec i Novigrad Podravski, kao i tvrtki Hartmann d.o.o. i Baltazar d.o.o. iz Koprivnice. Takvim pristupom osigurana je kvalitetna distribucija knjige diljem Podravine, od Ludbrega do Kloštra Podravskog, a kojim će se ujedno i održati prepoznatljiva regionalnost kulturološka publikacije kao svojevrstan raritet nakladničke cjeline u Hrvatskoj. Uslijedit će predstavljanja u Ludbregu i Đurđevcu te drugim sredinama prema ukazanoj potrebi, a već s početkom nadolazeće kalendarske godine Uredništvo Zbornika će započeti s pripremama za novo izdanje.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.