Predstavljena Međunarodna ljetna škola antropologije i (bio)arheologije

U srijedu 15. svibnja 2019., u prostorijama Galerije Mijo Kovačić, predstavljena je međunarodna ljetna škola antropologije i (bio)arheologije koja će se u razdoblju između 15. svibnja i 12. srpnja 2019. provoditi na Institutu za antropologiju u Zagrebu i na arheološkom lokalitetu Đurđevac – Sošice. U predstavljanju su sudjelovali ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, gradonačelnik grada Đurđevca, Hrvoje Janči; prof. dr. sc. Ivor Janković, pomoćnik ravnatelja Instituta za antropologiju za međunarodnu suradnju; dr. sc. Anna Osterholtz sa Sveučilišta Mississippi State te kustos Muzeja grada Koprivnice Ivan Valent.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice obradio prisutnima sa uvodnom riječi i ukratko predstavio projekt. U sklopu suradnje koja je uspostavljena između Muzeja grada Koprivnice, Instituta za antropologiju i Sveučilišta Mississippi State iz Sjedinjenih Američkih Država 10 studenata antropologije imati će priliku naučiti na koji se način vrši osteološka obrada ljudskih ostataka te metodologija njihova istraživanja na arheološkom lokalitetu. Dr.sc. Ivor Janković iz Instituta za antropologiju iznio je program rada koji će studenti tijekom prvih mjesec dana ljetne škole prolaziti, a sastojati će se od brojnih predavanja i praktičnog rada u laboratoriju gdje će učiti o svim fazama preliminarne obrade ljudskih ostataka i načinima određivanja osnovnih parametara identifikacije (dob, spol, pretrpljene traume, bolesti).

Drugih mjesec dana svog boravka u Hrvatskoj studenti će provesti na arheološkom lokalitetu Đurđevac – Sošice. Kustos Muzeja grada Koprivnice, Ivan Valent, iznio je ovogodišnji program istraživanja i napomenuo kako je ova suradnja ne koristi samo studentima koji će učiti o metodologiji arheoloških istraživanja, već omogućuje istraživanje velikog broja grobova što doprinosi velikoj količini novih podataka o lokalitetu. Dr. sc. Anna Osterholtz zahvalila je svima koji su doprinijeli u organizaciji međunarodne suradnje i izrazila vlastito zadovoljstvo i entuzijazam zbog ostvarene suradnje, koju, kako kaže, s njom dijele i njeni studenti. „Ne sumnjam da će ovo biti nezaboravno iskustvo i početak jedne dugogodišnje suradnje“, izjavila je.

U završnom se dijelu okupljenima obratio i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je zahvalio svima na dosadašnjem radu i napomenuo kako Grad Đurđevac od početka prati i sudjeluje u realizaciji programa istraživanja. Napomenuo je kako su istraživanja izuzetno značajna za Grad Đurđevac jer se njima otkriva najranija povijest grada koja će u budućnosti dodatno doprinijeti kulturno-turističkoj ponudi Grada.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.