Prvi ETNOFESTival

Sredinom lipnja posjetitelji Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama imali su prilike posjetiti prvi ETNOFESTival. U višesatnom programu predstavljeni su etno izvođači i audio-vizualni radovi koji predstavljaju etnografiju svakodnevice i kritički propituju lokalne, ali i globalne kulturne fenomene.
ETNOFESTival je svojevrsna nadogradnja umjetničkog kampa za djecu koji se od prošle godine odvija u Hlebinama. Ovaj festival namijenjen je svim uzrastima, a proučava etnografiju svakodnevice i uči nas kako kritički propitivati i istraživati lokalne i globalne kulturne fenomene. Program je ponudio suvremeniji pristup tradicijskoj baštini i dao uvid u vizualnu antropologiju koja u najširem smislu istražuje sve što ljudi proizvode – fotografsku, filmsku i umjetničku produkciju, materijalnu kulturu, tjelesno izražavanje, uređenje prostora…sve kako bi drugi to vidjeli.
Program nije bio namijenjen samo profiliranim korisnicima nego je omogućio otvoreniji i suvremeniji pristup tradicijskom stvaralaštvu. U sklopu festivala od 16 do 18 sati prikazan je izbor filmova čiji su autori etnolozi i antropolozi, te studenti etnologije i antropologije. Glazbeni program otvorila je Lidija Bajuk u pratnji violončelista Stanislava Kovačića, a po prvi puta našoj je publici predstavljen zagrebački etno bend Balkalar.

Domaću glazbenu scenu predstavila je Gordana Evačić samostalnim nastupom.
Osim što je ovo prvi ovakav festival u Hlebinama, prvi je puta program bio smješten u atrij Galerije gdje je ugodnoj atmosferi osim izvođača pridonijela je itekako raspoložena i zainteresirana publika.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.