Radionice umijeća izrade peteranskog veza filea

Ciklusom radionica tijekom kojih će od ovog tjedna zainteresirani posjetitelji moći naučiti osnove izrade peteranskog veza filea, Muzej grada koprivnice započinje realizaciju projekta podržanog od strane Ministarstva kulture. Navedeno umijeće izrade veza 2015. godine uvršteno je na Listu preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a jedna od obaveza nositelja dobra je njegovo čuvanje, prezentacija i prenošenje. Doprinos tom procesu Muzej grada Koprivnice želi dati ostvarivanjem suradnje s nositeljem dobra – Udrugom žena i Kulturno-umjetničkim društvom „Fran Galović“ Peteranec čiji članovi ulažu puno truda u njegovo očuvanje, a sudjeluju i u organiziranju i provođenju radionica.

Peteranski bijeli vez file jedna je od nekoliko vrsta bijelog veza koji se u Peterancu izrađivao posljednjih stotinjak godina, a osmislila ga je i prva počela izrađivati vrsna šlingerica Bara Cimerman. U tom razdoblju, izrada predmeta ukrašenih vezom za žene iz Peteranca bila je važna zbog mogućnosti dodatne zarade i popunjavanja kućnog budžeta. Osim filea, predmeti su se ukrašavali štikanjem, šlinganjem i toledom. Kao vrsta veza file je specifičan po načinu izrade koja započinje čupanjem određenog broja niti na platnu kako bi se dobila rešetka. Nakon toga slijedi postupak popunjavanja rešetke iglom i koncem čime se izrađuju željeni motivi. Najčešći su cvjetni i vegetabilni motivi, ali javljaju se i sakralni, ovisno o namjeni. Ovim vezom ukrašavaju se predmeti koji spadaju u tekstilno posoblje, a to su: stolnjaci, prekrivači, ukrasne krpe i zavjese, zatim odjevni predmeti i rublje te modni dodaci poput rupčića. Osim uporabne, predmeti izvezeni fileom imaju i važnu ulogu u različitim običajima poput krštenja, zaruka, vjenčanja i sprovoda, a Peterančani ih smatraju dijelom svojeg kulturnog nasljeđa i umijećem koje je jedinstveno u zajednici.

Prve u nizu radionica održat će se u Galeriji Koprivnica 21. i 23. svibnja 2019. od 17,00 do 19,00 sati, a sudjelovati mogu osobe koje raspolažu osnovnim znanjem šivanja i izrade veza.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.