Radovi na arheološkom lokalitetu Đurđevac – Sošice u punom jeku

Nakon početnih nevolja s kišnim danima, koje su odužili početak arheoloških radova na četvrtoj sezoni sustavnih arheoloških istraživanja srednjovjekovnog lokaliteta Đurđevac – Sošice, kojeg provodi Muzej grada Koprivnice, krajem prošlog tjedna započelo se s ovogodišnjim programom. Do tada su se na lokalitetu obavljali pripremni radovi koji su se sastojali od strojnog uklanjanja nasipanog sloja zemlje koji je štitio ostatke arhitekture crkve i grobova te finog čišćenja sonde kako bi se navedene strukture i cjeline jasno vidjele. Taj je segment radova bio nužan kako bi se nastavilo s istraživanjima u istom kontekstu u kojem su ona na kraju prošle sezone prekinuta.

Iako se tijekom ovogodišnje kampanje planiralo otvoriti cjelokupan prostor na kojem se rasprostire arhitektura, kao što je to učinjeno 2017. godine, vremenski su uvjeti usporili radove, te uvjetovali djelomičnu izmjenu ciljeva ovogodišnje kampanje. Iz navedenog su razloga ovogodišnja istraživanja usmjerena samo na prostor gotičke crkve 14. i 15. stoljeća, te njenu sakristiju, zvonik i bočnu kapelu, dok su istraživanje zapadne polovine veće crkve podignute krajem 15. / početkom 16. stoljeća, koja je nakon napuštanja sredinom 16. stoljeća ponovno obnovljena i korištena u 18. stoljeću, odgođeno za narednu godinu.

Nastavkom ovogodišnjih radova istraživanja su se u početku usmjerila na prostor sakristije, zvonika i bočne kapele kako bi se u sklopu njih definirao što veći broj grobova. Razlog tome je činjenica da će od 17. lipnja do 12. srpnja 2019. godine arheološku ekipu iz Hrvatske, koja se trenutno sastoji od 5 arheologa i 1 antropologa, upotpuniti još 10 studenata antropologije sa Sveučilišta Mississippi State. Ti će studenti, pod vodstvom dr. sc. Anne Osterholtz, na istraživanjima sudjelovati u sklopu međunarodne ljetne škole (bio)arheologije koju Muzej grada Koprivnice provodi u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu. Arheološka istraživanja čine drugi dio ljetne škole, koja je započela 15. lipnja 2019. godine na Institutu za antropologiju, gdje američki studenti svakodnevno uče i praktično rade na obradi osteoloških ostataka, među kojima su i grobovi koji su dosad istraženi na lokalitetu Đurđevac – Sošice. Osim njih, ekipi će se tijekom srpnja pridružiti još 2 arheologa iz Hrvatske, a cijeloj ekipi u sklopu navedenih radova asistira 6 radnika od kojih su 4 djelatnici javnih radova Grada Đurđevca.

Dosadašnjim je radovima definirano već preko 130 grobova, od kojih je dosad istraženo 50-ak, a ukupno se očekuje da će tijekom ove sezone biti istraženo preko 200 grobova. Financijska sredstava za ovogodišnju kampanju osigurana su od strane Ministarstva kulture RH, Grada Đurđevca te Muzeja grada Koprivnice.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.