Restaurirano 11 nacrta iz Zbirke arhitekture i urbanizma

I ove godine nastavljen je program restauracije građe iz Zbirke arhitekture i urbanizma Muzeja grada Koprivnice. Riječ je o značajnoj cjelini, pogotovo onima koji se bave istraživanjem graditeljske baštine Koprivnice i Podravine, poput povjesničara umjetnosti, arhitekata, urbanista i građevinara, a ovo je još jedna dobra prigoda da se nešto kaže o sadržaju zbirke. Veliki dio čine građevinski nacrti privatnih i javnih kuća i zgrada nastali u razdoblju od početka 19. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća. Najčešće su to nacrti izvedenih građevina, uz neke neizvedene projekte ili studije i vježbe. Najvrjedniji su projekti javnih i privatnih zdanja od baštinskog značaja poput koprivničke sinagoge, Carneluttijevih zgrada u centru Koprivnice, bolnice i kolodvora. Zanimljivi su projekti građevinske dokumentacije pojedinih industrijskih kompleksa poput uljare, ciglane ili klaonice, a treba dodati da je najveći dio nacrta izdvojen iz privatne ostavštine znamenite graditeljske obitelji Reš.

S restauracije su tako nedavno stigli nacrti za kružnu peć koje su za poznate vlasnike jedne od koprivničkih ciglana Toplaka i Mayera izradili pripadnici te obitelji. Na ovom su nacrtu kao i na većini ostalih restauratori proveli suho čišćenje gumicama i otprašivanje četkama, dijelovi koji nedostaju zapunjeni su japanskim papirom, a nacrt je izravnan pod utezima i u preši te je smješten pod zaštitnu foliju. Restauriran je i nacrt za kuću nekadašnjeg gradonačelnika Ljube Živkovića, a u njoj je danas smještena slastičarnica Carnelutti i privatni stan na katu. Na ovom su nacrtu napravljeni slični radovi, a on donosi prikaz kuće u tlocrtu i presjeku. Takav je prikaz i na nacrtu kuće za Vilima Švarca koji je također restauriran ove godine i bio je jedan od najzahtjevnijih nacrta jer je napravljen na posebno tankom paus papiru. Obnovljeno izdanje dočekao i je i jedan od nacrta prigradnje dvorani Domoljub, autora Josipa Reša, a treba spomenuti i nacrt stare mrtvačnice na Groblju Pri Sv. Duhu kojeg je izradio Josip Heuberger – s njega su uklonjeni i tragovi ljepila što je na ovakvom papiru posebno osjetljiv postupak. Na istom groblju nalazi se grobnica obitelji Šemper za koju je nacrt napravio Josip Reš, a i on je restauriran ove godine. Dio industrijske baštine činila je nekad i tvornica octa Mayer i Schwarz čiji je nacrt restauriran kao i jedan od starijih nacrta za kuću Stjepana Hanzlića iz 1886. godine. Autor ovih nacrta je već spomenuti Josip Reš. Školske zgrade počinju se najviše graditi krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a u Zbirci se čuva ona dvorazredne osnovne škole u Sokolovcu.

Radovi su provedeni na ukupno 11 nacrta, financirani su od Ministarstva kulture i medija, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a svi su restaurirani u MK knjigovežnici s kojom Muzej surađuje u kontinuitetu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.