Rezultati natječaja Zagrizi tradiciju, pronađi deliciju!

Muzej grada Koprivnice u suradnji s Muzejom prehrane Podravka organizirao je umjetnički natječaj Zagrizi tradiciju, pronađi deliciju na temu života i prehrane na selu, za učenike 14 – 18 godina. A sve u čast 50 godina djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. Naivna umjetnost oduvijek se oslanjala na bilježenje uglavnom seoske svakodnevice čiji je neizostavan dio i prehrana. U naivi možemo susresti tipično podravske proizvode poput špeka, luka i prga, ali i mnoštvo prikaza pijetlova, odnosno pevci – najpoznatije simbole naive i Podravine, najčešće u formi mrtvih priroda. U seoskoj tradicijskoj kulturi hrana se često povezivala s blagdanima, bila je sastavni dio običaja i obreda godišnjeg i životnog ciklusa. Na simboličkoj razini pojedine namirnice imale su vrlo važnu ulogu (prije svega kruh kojemu su se, ovisno o prilici, pridavala čak i neka čudotvorna svojstva – blagoslovljeni kruh, mrvice s božićnog stola, svatovski kruh…), a postojao je i čitav niz postupaka i pravila vezanih uz postavljanje stola i blagovanje. Upravo ti elementi prepoznaju se i u motivima naivnog slikarstva. Hrana je neophodna za dobro zdravlje, ali i važan element socijalizacije – pruža nam mogućnost povezivanja i druženja. Danas sve češće hranu povezujemo s emocijama. Tako nas određeni mirisi i okusi mogu podsjetiti na neke događaje ili vratiti u djetinjstvo (kao madeleine kolačići M. Prousta).

Na tom tragu, pozvali smo mlade da interpretiraju tradicijski život na selu i kulturu prehrane koja ga prati. Rad se mogao temeljiti na stvarnim doživljajima (sjećanjima ili prizorima iz života predaka, temeljenih na razgovoru s njima) ili na zamišljenim slikama života na selu. Na natječaj otvoren od 7. ožujka do 7. svibnja pristigla je 41 prijava iz Splita, Iloka, Topolovca, Jakšića, Hlebina, Kutjeva, Krapinskih Toplica, Novigrada Podravskog, Buja, Virovitice, Đakova, Poreča, Slavonskog Broda, Pregrade, Budinščine, Rijeke, Karlovca, Novske, Visokog, Požege.
Stručni žiri u sastavu: Nada Matijaško (kustos etnolog, Muzej prehrane Podravka), Vesna Peršić Kovač (kustos etnolog, Muzej grada Koprivnice), Maša Zamljačanec (muzejski pedagog, Muzej grada Koprivnice), Helena Kušenić (kustos povjesničar umjetnosti, Muzej grada Koprivnice) odabrao je sljedeće radove:

1. Emma Činčurak, Bakin doručak, Podslikavanje akrilom na foliji. OŠ Julija Benešića (Trg sv. Ivana Kapistrana 1, Ilok), mentorica: Kristina Hrubik Karačić

  1. Ivanka Drnas, Ono što uzgojiš to i pojedeš, Grafika – duboki tisak, Bakropis – akvatinta na papiru. Škola likovnih umjetnosti (F. Vrančića 17, 21000 Split), mentorica: Višnja Mach Orlić
  2. Hoselita Tot, Zalito meso mog djeda Steve Marića iz Donjih Kusonja blizu Voćina, interaktivna instalacija. Strukovna škola Virovitica, mentorica: Ljubica Mihaljević, prof. kuharstva        

Odabrani autori osvajaju vrijedne nagrade:

  1. mjesto: Jednodnevni izlet u Koprivnicu i Hlebine (Muzej prehrane Podravka, Muzej grada Koprivnice, Galerija naivne umjetnosti); posjet ateljeu naivnog umjetnika, kratka radionica slikanja na staklu + poklon-paket Podravkinih proizvoda
  2. mjesto: Besplatna ulaznica za Muzej prehrane Podravka, Muzej grada Koprivnice, Galeriju naivne umjetnosti (iskoristive do kraja 2018. godine) + suvenir po izboru iz asortimana Galerije naivne umjetnosti + poklon-paket Podravkinih proizvoda
  3. mjesto: suvenir po izboru iz asortimana Galerije naivne umjetnosti + poklon-paket Podravkinih proizvoda

Najljepše zahvaljujemo svima na angažmanu, sudjelovanju i trudu koji je uložen u osmišljavanje  raznolikih radova. Čestitamo dobitnicima, ali i svima prijavljenima – pokazali ste veliku kreativnost, raznovrsnost i inovativnost.

Napominjemo kako ćemo SVE pristigle radove izložiti na izložbi u Muzeju prehrane Podravka (Starogradska ulica 63) u Koprivnici. Izložba će se otvoriti 7. lipnja 2018. godine u 19 sati te će ostati otvorena do 21. lipnja. Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvorenju.

Svi ste dobrodošli i s radošću Vas očekujemo! 🙂

Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.