Robert Gojević – Tehnike i procesi povijesne fotografije

U petak 13.7. u 18.00 sati u novootvorenoj Galeriji Mijo Kovačić (prizemlje Zrinski trg 9), Muzej grada Koprivnice organizirao je predavanje i razgovor sa umjetničkim fotografom Robertom Gojevićem iz Zagreba. Gojević, čije portrete suvremenih pisaca možemo vidjeti od svibnja na muzejskoj izložbi fotografije u Galeriji Koprivnica, »POMMER 1856 /GOJEVIĆ 2016: Fotografične slike naših narodnih spisatelja«, jedan je od rijetkih suvremenih fotografa u Hrvatskoj koji poznaje i prakticira stare fotografske procese 19. stoljeća.

Sudionici radionice upoznali su se s najstarijim fotografskim tehnikama, a Gojević je na primjeru vlastitih cijanotipija, slanih otisaka na papiru, albuminskih fotografija, ambrotipija i ferotipija predstavio najranije tehnike 19. stoljeća. Zainteresirani sudionici radionice zainteresirani za stare i alternativne fotografske procese, na konkretnim su primjerima mogli naučiti osnovne raspoznavanja starih fotografija. Praktični dio predavanja Roberta Gojevića bio je, posebno zanimljiv pasioniranim ljubiteljima stare fotografije, kolekcionarima te voditeljima zbirki starih fotografija i razglednica. Kao ekskluzivnost predavanja, Gojević je po prvi put javnosti pokazao fotografije Pommera iz vlastite kolekcije koje su, bile inspiracija i poticaj rada na portretnoj studijskoj fotografiji snimanoj fotografskim procesom mokrog kolodija.

Muzej je uz izložbu originalnih fotografija koja se još uvijek može razgledati u Galeriji Koprivnica do 18.7., nastojao približiti muzejskoj publici fotografski proces poznat pod nazivom proces mokrog kolodija na staklu (Wet Platte, Collodion Positive, Ambrotype) kojim su nastali najstariji studijski portreti 19. stoljeća, a koji danas proživljava »revival« zahvaljujući suvremenim fotografima koji su antikne i avangardne fotografske procese odabrali kao oblik umjetničkog izražavanja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.