Robert Gojević – tehnike i procesi povijesne fotografije

U petak, 13.7.2018. godine u 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić održat će se radionica uz predavanje i razgovor s Robertom Gojevićem iz Zagreba.

Muzej grada Koprivnice njegove portrete suvremenika predstavlja na izložbi „POMMER 1856 /GOJEVIĆ 2016: Fotografične slike naših narodnih spisatelja“, a jedan je od rijetkih fotografskih umjetnika koji poznaje i prakticira stare fotografske procese sredine 19. stoljeća. Proces mokrog kolodija jedan je od najstarijih poznatih fotografskih procesa. U svijetu fotografije danas ovaj proces poznaje nešto više od petstotinjak profesionalnih fotografa, uglavnom američkih umjetničkih fotografa. U Europi najviše ih je zastupljeno u Češkoj i prostoru bivšeg SSSR-a, dok ih u hrvatskoj ima tek nekolicina, od kojih je aktivno tek dvoje, a jedan od njih je upravo Robert Gojević koji djeluje u Zagrebu, točnije u svom rezidencijalnom ateljeu u Sesvetama.

Mokri kolodij (wet plate) kao fotografski proces je način izrade fotografske slike kojim su nastali najstariji komercijalni studijski portreti. Svojim radom Gojević otvara „vremenski portal“ u sredinu 19. stoljeća te ponavlja gotovo isti fotografski postupak koji je 1856. godine upotrijebio prvi zagrebački rezidencijalni fotograf Franjo Daniel Pommer.

Predavanje, radionica i razgovor s autorom pokušaj je približavanja teme i fotografskog procesa široj javnosti. Osim metode i načina rada, Gojević će, osim procesa mokrog kolodija, predstaviti tehnike razvijanja fotografije u tehnici slanog otiska na papiru te tehniku ambrotipije, te na konkretnih primjerima pokazati sličnosti i razlike te njihove mogućnosti, ograničenja i svojstva. Osim profesionalnih i pasioniranih umjetničkih fotografa predavanje roberta gojevića namijenjena je pasioniranim sakupljačima, kolekcionarima i voditeljima zbirki starih fotografija.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.