Stručno vodstvo: Sunčanica Tuk – retrospektiva

U srijedu 4. travnja u 19 sati Muzej grada Koprivnice organizirao je za sve zainteresirane posjetitelje besplatno stručno vodstvo kroz retrospektivnu izložbu Sunčanice Tuk nedavno otvorenu u Galeriji Koprivnica.

Ulaz u Galeriju Koprivnica je slobodan, a kroz izložbu će Vas provesti Maša Zamljačanec.

Sunčanica Tuk diplomirala je 1971. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te postala član HDLU-a. Izlagala je na 24 samostalne i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Objavila je i jednu grafičko-pjesničku mapu u suradnji s pjesnikom Slavkom Jendričkom. Živi i radi u Reki pored Koprivnice.

„Sunčanica je iznimna osobnost hrvatskog slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti. S godinama se znak sve više otima partikularnom i osobnom te poseže za univerzalnim i amblematskim za ljudsku sudbinu. Stoga je Sunčanica značajna i zanimljiva autorica koja uspješno, originalno i osebujno materijalizira ne samo dio vlastite intime, već i dio duhovnosti i opće neuralgičnosti svoga doba, autorica koja u umjetnosti traži ono egzistencijalno, fundamentalno i ontološko, a u našoj sredini širi pojam etičnosti u umjetnosti, zauzima se za njezinu obuhvatnu i fokusiranu percepciju i recepciju, pa bi bez njezinih postignuća bio nemoguć pokušaj rekonstrukcije naše likovnosti.“ (Ivica Župan, iz teksta kataloga)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.