Suvremene interpretacije i interpolacije „učenja“ Krste Hegedušića

U utorak, 9. lipnja 2020. godine u sklopu CreArt Europskog dana kreativnosti 2020. održat će se predstavljanje projekta „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“. Projekt se zasniva se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon). Odvija se u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a uz podršku Muzeja grada Koprivnice. U projektu kolaborativno sudjeluje četvero studenata / studentica s Akademije likovnih umjetnosti i troje studenata / studentica etnologije i kulturne antropologije, a u kasnijim se etapama projektu pridružuju i umjetnici mlađe i srednje generacije.

Program započinje stručno-znanstvenim skupom o djelovanju Krste Hegedušića koji otvaraju izlaganja studenata i mentora studentskih istraživanja. Potom slijedi izlaganje Marijana Špoljara (Ivan Generalić – jedini avangardist Zemlje?), Antonija Grgića (Politički bestijarij u slikarstvu Krste Hegedušića za vrijeme Zemlje) i Helene Kušenić (Suvremene interpretacije i interpolacije „učenja“ Krste Hegedušića). Dok se prva dva izlaganja vežu uz prošla djelovanja, potonje izlaganje okrenuto je sadašnjosti i budućnosti, odnosno referira se na recentni pedagoško-edukativan rad u Hlebinama u sklopu programa HINT i KUL Hlebine. Podsjetimo, HINT (Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija) se bazira na rezidencijalnom boravku suvremenih umjetnika u selu koje je omogućilo formiranje naivne umjetnosti. Namjera programa je po(ve)zivanje suvremenih umjetnika koji određeni dio godine žive i borave u Hlebinama kako bi osjetili život, bogatstvo i često pritajene, ali nepresušne potencijale kulturološki i umjetnički važnog mjesta koje će ih inspirirati na (re)interpretaciju vlastitih poetika i stilova kroz okulus naivne umjetnosti. Osim toga, HINT današnjim nastavljačima Hlebinske škole nudi mogućnost za vlastiti stilski „skok“ i razvoj. Pritom naivni umjetnici dobivaju priliku za „zamjenu uloga“ i prenošenje svojih znanja na akademsku zajednicu, ali i one najmlađe kroz projekt KUL Hlebine (Kultura, Umjetnost, Logorovanje). Na taj način prvotna ideja i „učenja“ Krste Hegedušića se redefiniraju, aktivno žive, djeluju u aktualnom društvenom trenutku.

U popodnevnim satima slijedi predstavljanje filma Bojana Mrđenovića (intervju s Barom Mustafom) te radionica slikanja na staklu Zlatka Kolareka, dok su večernji sati rezervirani za otvorenje izložbe umjetnina iz fundusa Muzeja grada Koprivnice te radova nastalih tijekom radionica u Hlebinama i Velebitu uz dokumentaciju djelovanja Krste Hegedušića pri Akademiji likovnih umjetnosti. Izložba se otvara u Galeriji Karas i traje do 21. lipnja 2020. godine, a potkraj godine seli u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.