Tajne željeza na Renesansnom festivalu

Uz središnju temu ovogodišnjeg Renesansnog festivala „Tajne željeza“ započeli smo s predstavljanjem gotovo izumrlog zanata taljenja željezne rudače u glinenim pećima za daljnju kovačku obradu.

Priča o željezu počela je 2008. godine otkrivanjem peći za taljenje željeza u blizini Virja, a koprivnički muzealci ranije su ove godine posjetili radionicu eksperimentalne izrade sličnih peći u Češkoj. Pritom su u vrlo složenom procesu pomno bilježeni važni trenuci, tehnički elementi i vrijeme procesa obrade rude. Sva ta prikupljena i stečena saznanja predstavljamo Vam tijekom ovog vikenda u sklopu Renesansnog festivala izradom četiri peći kroz tri različita tipa. Radi se o niskim glinenim pećima koje se po sušenju pune drvenim ugljenom i usitnjenom prirodnom željeznom rudačom koja se uz upuhivanje zraka postupno tali i pretvara u sirovinu željeza te mogla kasnije koristiti za izradu različitih željeznih predmeta. Tijekom naredna četiri dana prikazat će se cijeli proces, od prženja rude i njenog usitnjavanja, izgradnje peći i sušenja te na poslijetku i procesa taljenja.

Ova radionica dio je znanstvenog projekta TransFER koji financira Hrvatska zaklada za znanost, vodi Institut za arheologiju na čelu s dr. sc. Tajanom Sekelj Ivančan, a u kojem Muzej grada Koprivnice sudjeluje kao partner.

Osim na Renesansom festivalu, tijekom vikenda nas možete posjetiti u Muzeju grada Koprivnice svakodnevno od 8 do 22 sata i razgledati stalni postav na prvom katu i izložbu „Tradicijski nakit Hrvatske“ u izlagačkim dvoranama u prizemlju. U  Galeriji Koprivnica još uvijek možete razgledati izložbu „Adin i Mia Hebib“, a nikako ne propustite posjetiti novootvorenu Galeriju Mijo Kovačić u petak do 18 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 14 sati.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.