U Đurđevcu predstavljena nova izdanja iz Biblioteke Podravskog zbornika

Dva najnovija broja Podravskog zbornika iz 2020. i 2021. godine te knjiga objavljena povodom 70. obljetnice života i 50. obljetnice stvaralaštva književnice Božice Jelušić predstavljeni su u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu 28. travnja 2022. godine. Pošto su zbog nepovoljne epidemiološke situacije donedavno bila ograničena okupljanja što se odrazilo i na tradicionalna predstavljanja novih knjiga, tako su i najnovija izdanja iz Biblioteke Podravskog zbornika đurđevačkoj publici predstavljena upravo sada, povodom obilježavanja Dana grada Đurđevca. O izdavaštvu u Muzeju grada Koprivnice u posljednjim godinama, a pogotovo o izdavanju 46. i 47. broja Podravskog zbornika govorio je glavni i odgovorni urednik dr. sc. Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Svoje teme koje su objavljene u posljednja dva broja Podravskog zbornika predstavili su autori s đurđevačkog područja. Tako je dr. sc. Ivana Senjan govorila o svojem članku posvećenom glazbenom pedagogu, skladatelju i zborovođi Ivanu Hanžeku (1942.-1980.) iz Đurđevca. Još jednu temu iz glazbenog života grada Đurđevca predstavila je Kristina Benko Markovica, koja je 2020. godine objavila prilog o dva desetljeća djelovanja Ženskog vokalnog sastava „Đurđevčice“. Nakon njih govorio je vrijedni istraživač povijesti Đurđevca Vladimir Miholek čiji je rad posvećen biografiji liječnika dr. Luje Harazima (1850.-1916.) koji je najveći dio života proveo u Đurđevcu i dokazao se kao dobrotvor i domoljub.

U drugom dijelu večeri predstavljena je biografska knjiga o poznatoj hrvatskoj književnici, ekologinji i umjetnici Božici Jelušić koja je u prosincu prošle godine proslavila 70. rođendan i 50. obljetnicu književnog stvaralaštva. Tim povodom objavljena je knjiga koju čine intervjui, osvrti na književno stvaralaštvo te aktivizam na području ekologije i zaštite okoliša (rijeke Drave), izbor iz poezije, izbor proze te pregršt fotografija iz obiteljskih albuma. O knjizi je govorio autor proslova i urednik dr. sc. Robert Čimin i sama autorica.

Na kraju predstavljanja najavljeno je da Muzej grada Koprivnice već radi na novim sličnim izdanjima u Biblioteci Podravskog zbornika i najavljena su skora predstavljanja novih izdanja u Đurđevcu. Urednik Robert Čimin tom je prigodom uputio poziv svim autorima za dostavu članaka i priloga za novo izdanje Podravskog zbornika 2022. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.