Otvorena izložba o životu biskupa Đure Kokše

U Galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama otvorena je 6. lipnja 2022. dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše (1922.-1998.). Izložba nosi naziv „Ponosan na dom i kraj svoj“ i na njoj su istaknute poveznice biskupa Kokše sa zavičajem i ukratko su predstavljeni njegov životni put i djelovanje. Ovo je drugo događanje u bogatom programu obilježavanja 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše koje je započelo 17. svibnja ove godine otvaranjem Godine biskupa Đure Kokše u Molvama.

Na izložbi je predstavljen dio dokumenta iz pisane ostavštine biskupa Đure Kokše koja se čuva u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu, mnoštvo fotografskih materijala koji su prikupljeni u arhivima i privatnim zbirkama, a tu je i nekoliko predmeta koje je koristio biskup Kokša. Ističemo biskupsku mitru i kalež koje je koristio biskup Kokša, a koji su za ovu priliku dopremljeni u Molve iz Riznice zagrebačke katedrale. Tu su Kokšini rukopisi koji su nastali u Molvama tijekom 1941. i 1942. godine kao i njegove knjige među kojima su najvažnije dvije antologije duhovne lirike. Autor izložbe i postava je kustos povjesničar iz Muzeja grada Koprivnice Nikola Cik koji je ujedno i autor tekstova objavljenih u prigodnom katalogu.

Izložbu je otvorio varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, a otvorenju je prisustvovao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin te župnik i gvardijan u Molvama fra Zdravko Tuba. Svi oni izrazili su veliko zadovoljstvo zbog ostvarenja ove izložbe i istaknuli važnost istraživanja o biskupu Đuri Kokši koji je ostavio tako značajan trag u povijesti hrvatskog naroda. Izložbu su razgledali brojni posjetitelji među kojima su bili svećenici, redovnici i redovnice rodom iz Molva, mnogi Molvarci i gosti iz okolice, a otvorenje su svojim nastupom uveličale članice pjevačkog sastava Kulturno-umjetničkog društva Molve.

Izložba je ostvarena u suradnji Muzeja grada Koprivnice s Društvom za povjesnicu i starine Molve, Župom Uznesena BDM u Molvama te Uredom na kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu. Izložba „Ponosan na dom i kraj svoj“ u Galeriji Molvarskog likovnog kruga ostaje otvorena do 15. kolovoza 2022., a može se razgledati uz prethodnu najavu, kao što će biti u sklopu prvog Podravskog Camina 11. lipnja 2022. godine prilikom čega će ju razgledati mnogi hodočasnici.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.