Umijeće cifranja licitara i izrade votiva

Izložba „Umijeće cifranja licitara i izrade votiva“ na popularan način predstavlja nematerijalno umijeće ukrašavanja licitara, izradu zavjetnih darova – votiva, voštanih zagovora i koprivnički medičarski obrt koji je zajedno s medičarskim obrtom na području sjeverne Hrvatske uvršten 2010. godine na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Izložba je dio programa „Koprivničko medičarstvo“ koji provodi Muzej grada Koprivnice u suradnji s nositeljima nematerijalnog umijeća medičarskog obrta obitelji Špičko iz Koprivnice uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na izložbi će biti predstavljeno nematerijalno umijeće ukrašavanja – cifranja licitara putem radova nastalih na „Kreativnim radionicama umijeća cifranja licitara“ koje Muzej grada Koprivnice provodi od 2011. godine u suradnji s vrtićima i koprivničkim osnovnim školama. Ove godine na kreativnim radionicama koje su održane od 15. do 17. studenog 2021. u Galeriji Mijo Kovačić, OŠ „Đuro Ester“ i školi COOR „Podravsko sunce“ uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije i epidemije COVID-19 sudjelovala su djeca skupine Gumbići Dječjeg vrtića Tratinčica, učenici 2c OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, učenici 3b i 3c „OŠ Đuro Ester“, učenici COOR Podravsko sunce i učenici 4c i 8b OŠ „Braća Radić“. Djeca i učenici upoznali su zanimanje medičar/licitar i medičarsko-svjećarski obrt, naučili što su to božićni i uskrsni licitari i koja je njihova uloga u ciklusu božićnih i uskrsnih običaja, ovladali umijećem cifranja i izradili licitare, a tijekom provedbe programa dokumentirano je i umijeće izrade zavjetnih darova – votiva, voštanih zagovora lijevanjem u drvene kalupe koje su izrezbarili vješti majstori drvorezbari, a danas ga izrađuje još poneki medičar.

Izložba će putem dječjih kreativnih radova i dokumentarnog filma približiti umijeće cifranja licitara i izrade votiva javnosti, potaknuti će posjetitelje da sudjelovanjem upoznaju tradiciju vlastitog zavičaja i nematerijalnu kulturnu baštinu te razviju svijest o važnosti zaštite i očuvanja nematerijalnih umijeća čime će doprinijeti osiguranju kontinuiteta nematerijalnog kulturnog dobra i njegovoj održivosti u izvornoj sredini. Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i Muzeja grada Koprivnice te se može razgledati u petak, 10. prosinca 10-18 sati te u subotu i nedjelju, 11. i 12. prosinca 10-14 sati u Galeriji Mijo Kovačić uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.