Umjetnik svjetskog značaja u lokalnim zbirkama

Z on kraj Drave, u zabačenom zakutku svijeta stasao je jedan od najvećih umjetnika hrvatske naive. Stoga i naslov izložbi kojima Muzej grada Koprivnice obilježava 100 godina od rođenja Ivana Večenaja nose naslov Z on kraj Drave: Mali čovjek velikih ideja. Rođendan u svibnju obilježen je virtualnom izložbom na društvenim mrežama u trajanju od mjesec dana (15. 5. – 15. 6. 2020.). Ove subote, 12. rujna 2020. godine, od 19 sati, slijedi otvorenje dugo očekivane izložbe u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Izložba predstavlja djela sačuvana u lokalnim fundusima – muzeja, korporacija i privatnih zbirki – koja kroz pretapanje javnog i privatnog pokazuju kako lokalna priča može postati globalni fenomen.

Kroz 30 izloženih umjetnina moguće je pratiti slikarski razvoj majstora – od najranijih ostvarenja iz sredine 1950-ih godina koja odlikuje plošni tretman, lokalna boja toplih tonova i blagih nijansi te težnja naturalističkom narativnom pristupu. Od 1960-ih kada počinje formiranje individualiziranog stila sve su češće jarke, vibrantne, iznimno ekspresivne boje usuglašene sa sve izraženijom figurativnom gestikulacijom koja nastoji prodrijeti u karakter prikazanih likova. U to vrijeme nastaju i religiozni motivi smješteni u lokalni topos podravskog pejzaža koji će tijekom 1970-ih evoluirati do potpuno apstrahiranih, alociranih prostora s tipičnim izduženim štapićastim formama. Sljedeće razdoblje spaja figurativnost i apstrahiranje u jednu cjelinu pa nastaju radovi bogati sadržajem, detaljima, simbolikom i značenjima. Gomilanje, usitnjavanje i repeticija detaljistički obrađenih motiva obilježit će i posljednja desetljeća stvaralaštva u kojima se kromatski raspon ublažava s tek ponekim naglaskom i povratkom u vibrantnu paletu boja. Prilikom otvorenja izložbe Božica Jelušić izvest će pjesmu inspiriranu (izloženom) slikom Ivana Večenaja, dok će se u glazbenom dijelu priključiti i članovi KUD-a Prekodravski zvon iz Gole te FA Koprivnica. Otvorenje će se održati ispred Galerije naivne umjetnosti uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a moguće ju je razgledati do 4. listopada (utorak – petak: 10 – 18 sati, vikendom: 10 – 14 sati).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.