Bara Mustafa: Hlebinska narodna nošnja

Autor: Bara Mustafa
Naziv predmeta: skulptura
Naziv zbirke: Zbirka naivne umjetnosti
Naslov: Hlebinska narodna nošnja
Država nastanka: Hrvatska
Mjesto nastanka: Hlebine
Datacija: 1974.
Tehnika / materijal: drvo / rezbareno
Dimenzije (visina x širina): 2100 x 620 x 600 mm
Signatura: nema
Inventarna oznaka: MGK-HLB-144

BARA MUSTAFA rođena je 17. veljače 1935. godine u Hlebinama. Kiparstvom se bavi od 1970. godine. Prvi put izlaže na izložbi „Žene“ [u naivi] 1970. godine u Hlebinama, a već 1973. sudjeluje na međunarodnoj izložbi NAIVI 73 u Zagrebu. Izlagala je na skupnim izložbama u Hlebinama, Samoboru, Zagrebu, Ljubljani, Svetozarevu, Iloku, Valpovu, Brođancima, Vukovaru, Osijeku, Bremenu. Živi i radi u Hlebinama.

Bara Mustafa najstarija je živuća kiparica Hlebinske škole, pripadnica druge generacije Hlebinske škole. Zato će najveću pažnju posvetiti ženskim likovima koje će pratiti od mladenaštva, vjenčanja, majčinstva pa sve do starosti. Druga tematska cjelina su muškarci, uglavnom pri određenim poslovima ili u trenucima zabave, dok posljednji tematski blok čine religiozni sadržaji, neizostavni u životu žene tadašnjeg vremena.

Iako su skulpture Bare Mustafe uglavnom obrađene sa svih strana, načinom obrade ostaju plošne, monolitne i statične, većinom simetrične i jednostavno ukrašene. Najčešći ukrasi na ženskoj odjeći bit će cvjetni motivi aplicirani na narodnim nošnjama. Pritom više pažnje posvećivati razradi odjeće – različitim načinima rezbarenja linija i njihova usmjerenja te iskucavanja točkastih elemenata – čime dobiva raznolike strukture koje ritmiziraju prikaz. Žena u hlebinskoj narodnoj nošnji jedan je od najljepših primjera koji otkriva bogatstvo raznolikih tekstura – gornji dio trupa i lice, tj. kosa ujednačeni su u linijskom rezbarenju, dok je donji dio skulpture razigran cvjetnim i točkastim elementima ritmiziranim valovitim završetkom u obradi suknje. Pomalo zbita i kruta simetrična kompozicija dinamizirana je blagim otklonom u stranu čime postiže odmak od karakteristične statičnosti i prividne mirnoće skulpture. Izraženu vertikalu skulpture presijeca „središnja“ horizontala pojasa nošnje, naglašena ornamentima i položajem šaka. Skulptura rađena za Park skulptura ispred Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama pokazuje odvažnost autorice da se upusti u izradu kipova monumentalnih dimenzija koje je uglavnom izrađivala tijekom likovnih kolonija. Bari Mustafi upravo težak rad pruža odmor kroz kreativnost i nesputanost izražavanja koja je sveobuhvatno predstavljena 2015. godine samostalnom izložbom u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Comments are closed.