Motiv iz Splita, panorama grada – pogled s Marjana

Autor: G.A.M.
Naslov predmeta: Motiv iz Splita, panorama grada – pogled s Marjana
Naziv zbirke: Zbirka Vladimira Malančeca
Naziv predmeta: razglednica
Materijal izrade: papir
Tehnika izrade: umnožavanje, litografija u boji
Država nastanka: Austro-Ugarska Monarhija, Hrvatska; Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca
Mjesto nastanka: Split
Stilsko razdoblje: početak 20. stoljeća; secesija
Godina nastanka: oko 1910., putovala 13. travnja 1923.
Mjere (mm): visina 89 mm, širina 141 mm
Signatura: G.A.M.
Inv. broj: MAL-15,495

Opis predmeta: STARA RAZGLEDNICA SPLITA iz Zbirke Vladimira Malančeca dio je obiteljske ostavštine Malančecovih i pripada privatnoj kolekciji starih razglednica koju su skupljali i čuvali pojedini članovi obitelj. Stare dopisne karte počela je skupljati donatorova maka Draga Malančec, nakon njene smrti zbirku je nastavio nadopunjavati Vladimir Malančec, a potom i njegova supruga Marica. Razglednica s panoramom Splita jedna je od onih splitskih razglednica koje su se otiskivale u više navrata i koristile tijekom prve četvrtine 20. stoljeća, prije i nakon Prvog svjetskog rata. Litografija u boji s pogledom na Split puna je minucioznih detalja, Dioklecijanove palače, crkvenih zvonika i splitske luke. Panorama s početka 20. stoljeća preživjela je i korištena u dvije države, nastala u Austro-ugarskoj monarhiji u vrijeme procvata splitskog turizma, u svijet se otisnula poslije Prvog svjetskog rata iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, o čemu svjedoči poštanska markica s portretom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića (1888. – 1934.) iz srpske kraljevske obitelji Karađorđevića. Poštanska markica datira iz vremena kada je bio regent Kraljevstva SHS (1818. – 1921.), putovala je u vrijeme kada je već bio okrunjen za kralja Srba, Hrvata i Slovenaca (1921. – 1929.), a prije nego što je postao kralj Jugoslavije (1929. – 1934.). Razglednica je je putovala 1923., dvije godine nakon što je 1921. proglašen Vidovdanski ustav i uvedena diktatura. Prema oznaci American Bank Note Co markica je između 1919. i 1921. tiskana u američkom novčarskom zavodu, što je posebno zanimljivo za filateliste. Litografirana i obojena panoramska fotografija snimljena s vrha Marjana tipičan je primjer ranih turističkih dopisnica s panoramama obalnih gradova. Pogled s Marjana prema luci, lukobranima, Dioklecijanovoj palači, tornja katedrale Svetog Dujma (Uznesenja Blažene Djevice Marije) i Sustipanu tipična je vizura grada koji je između dva svjetska rata doživljavao svoj drugi turistički procvat. Godine 1921. Split je imao oko 25.000 žitelja, a samo deset godina kasnije broji preko 35.000 stanovnika, što posredno govori o koristi od turizma. Između dva svjetska rata hoteli su uglavnom bili u vlasništvu stranaca, a prema povijesnim podacima čak 80% gostiju su stranci.

Kulturno-povijesni okvir: Posebna dokumentarna vrijednost stare razglednice iz Zbirke Vladimira Malančeca je njezina inskripcija na poleđinu, adresa i sadržaj koji pružaju čitav niz podataka iz obiteljske povijesti Malančecovih. Primatelj je budući ing. Fedor Malančec koji u to vrijeme studira u Danzigu (danas je to grad Gdanjsk u Poljskoj), jednom od prestižnih njemačkih i europskih sveučilišnih gradova onog vremena. Dopisnica je 13. travnja 1923. iz Splita u Danzig putovala preko Berlina, a pisana je u osobnom, vrlo prijateljskom tonu:

Dragi Fedore! Evo me službeno ovdje
na 14dnevnom putovanju – krasno je ovdje,
palme po ulici rastu, a temperatura divna,
još nije prevruće i baš uživam,
za 10 dana se vraćam! Kako tebi, jeli se i
Vi već kupate kao nekoji ovdje? Zgodna ova
Dalmacija, ima Elektr. centralu po 60,000 PS!
Javi mi se opet malo!
Srdačno Te pozdravlja tvoj V.

Za pretpostaviti je kako je ovu splitsku razglednicu na sjever Evrope poslao brat Vladimir, što posredno govori o obiteljskim odnosima, ali i načinu komunikacije u 20. stoljeću, između dva svjetska rata. Obiteljska povezanost braće Malančec ova stara razglednica samo potvrđuje, te pruža čitav niz malih povijesnih detalja, od adrese na kojoj je Fedor Malančec živio, društvenih odnosa, osobnih interesa i ekonomskih mogućnosti obitelji Malančec u dvadesetim godinama 20. stoljeća.

Comments are closed.