Koprivnica – Gradska bolnica

Naziv predmeta: dopisnica
Naziv zbirke: Zbirka razglednica
Naslov:
Koprivnica – Gradska bolnica
Država nastanka: Hrvatska
Mjesto nastanka: Koprivnica
Datacija: 1910. godina
Tehnika / materijal: papir / tisak
Dimenzije (visina x širina): 86 x 138 mm
Inventarna oznaka: MGK 16740

Moderna povijest medicine u Koprivnici vezana je za uz opću bolnicu koja je osnovana 1869. godine na temeljima dotadašnjeg hospitala. Tijekom jednog i pol stoljeća možemo pratiti napredak te ustanove po kojoj je Koprivnica postala prepoznatljiva kao sinonim za liječenje u ovome dijelu Podravine. Dotadašnji koprivnički hospital uzdignut je na status opće javne bolnice odlukom od 28. veljače 1869. godine. Prvi ravnatelj bolnice bio je liječnik Jakob Winter. Gradnja zgrade bolnice trajala je od 1873. do 1875. godine kada je ravnatelj bio Franjo Herman. Unatoč tome što je relativno brzo sagrađena nova zgrada, u bolnici bilježimo loše uvjete, od neprikladnog namještaja i opreme, neprikladnih higijenskih (ne)prilika do loše prehrane pacijenata. Takvo stanje prijetilo je da bolnica bude zatvorena. Čini se da je tako bilo sve do dolaska znamenitog liječnika Nike Selaka koji je uspio poboljšati stanje u koprivničkoj bolnici. Uz sve što je napravio za bolnicu u kratko vrijeme Selak je uspio objaviti opširno / detaljno izvješće o radu bolnice od osnutka 1869. do 1889. godine. Javna gradska bolnica u Koprivnici postala je i u arhitektonskom smislu prepoznatljiv motiv grada odmah po izgradnji 1870-ih godina. Visoka i elegantna jednokatna zgrada bolnice izgrađena je zapravo u predgrađu koje se u vrijeme izgradnje bolnice spajalo s nekadašnjom tvrđavom na način da su poravnavani zemljani bedemi i opkopi.

Tako se na najstarijim fotografijama i razglednicama s kraja 19. i početka 20. stoljeća još uvijek vide njihovi ostaci, a okoliš bolnice uređen je tek pred Prvi svjetski rat. Zgrada je sagrađena kao samostojeći objekt, desno od bolnice sagrađena je ubožnica, a s lijeve strane dograđena je kapela sv. Florijana. Dopisnica je bila dio privatne zbirke starih razglednica kolekcionara Gorana Devića, a od 2015. godine čuva se u Muzeja grada Koprivnice. Izradio ju je nakladnik Jaroslav Merhaut Prema žigu vidljivo je da je putovala 1. veljače 1910. godine. Nakladnik Jaroslav Merhaut rođen je 3. kolovoza 1883. godine u češkom mjestu Poděbrady, pedesetak kilometara udaljenom od Praga. Imao je svoju tiskaru u Koprivnici, a pretpostavlja se da je s njim ili na njegov poziv u Koprivnicu došao i Vinko Vošicki.

Više o bolnici možete saznati u katalogu izložbe ONI I MI –Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici koju možete razgledati do 25. listopada 2020. godine.

Comments are closed.