Zorka Forko: Kamenjar

Naziv predmeta: slika
Autor: Zorka Forko
Naslov: Kamenjar
Država nastanka: Hrvatska
Grad nastanka: Koprivnica
Datacija: 1976. godina
Tehnika / materijal: ulje / platno
Dimenzije (visina x širina): 500 x 700 mm
Naziv zbirke: Zbirka Galerije Koprivnica
Inventarna oznaka: MGK 4410

Zorke Forko je rođena 1934. godine u Splitu, a najranije djetinjstvo provela u je u Kladnjacima u Dalmatinskoj zagori, iz koje još kao dijete seli u srednju Podravinu. Godine 1959. završila je grafički smjer na školi za primijenjenu umjetnost, dok je 1968. godine diplomirala na katedri za likovne umjetnosti Pedagoške akademije u Zagrebu. Niz godina je djelovala kao likovni pedagog u Pitomači i Legradu. Članica je HDLU-a Zagreb, zadruge likovnih umjetnika Hrvatske „LIKUM“ u Zagrebu i zajednice umjetnika Hrvatske (u mirovini).

Neko vrijeme radi u Podravci u Koprivnici, radeći na ekonomskoj propagandi kao referent za reklamu, crtač i kreator. Nakon toga odlazi u Kloštar Podravski, poslije u Pitomaču gdje radi u školama kao likovni pedagog. Od tada se može govoriti o preokretu u njenom izričaju kada se posvećuje slikarstvu i radu s djecom. To će joj još više dati poticaja u slikanju i eksperimentiranju. U njenom umjetničkom opusu ne možemo govoriti o fazama, već o ispreplitanju. Motivi koji su je, kako sama ističe, privlačili, bile su mrtve prirode, pejzaži, klijeti, stogovi žita, vinogradi, a posebno ono čime se svakodnevno sretala – konji. Slikarica je svoju pažnju često usmjeravala prema raskošnim cvjetnim buketima, prema jorgovanima, hortenzijama, perunikama, božurima. Tu se za nju otvara mogućnost gradacije tonova u obilju boja, kretanju linije u najrazličitijim oblicima koje pruža likovno oblikovanje cvijeća u vazama. U jednom razgovoru za Svijet (1976. godine) rekla je: “…volim akvarel jer mi pruža mogućnost da slikama dam mnogo sunca i svjetla. Naročito me privlači sunce i stoga svi moji motivi odišu valerom i bogatstvom svjetla kojega ima napretek u mojim slikama. Tu ljubav za suncem i svjetlom vjerojatno nosim s juga, odakle potječem,a tamo su i korijeni moje, tako često slikane, nostalgije za kamenjarom, maslinama i morem. No, s jednakim žarom slikam i podravske motive, motive mog dragog užeg zavičaja…“

U Kamenjaru Forko je svoju vezu s roditeljskim zavičajem, Dalmatinskom zagorom, ostvarila preko motiva kamenjara. Tim motivom ritmički gradi kompoziciju nižući kamen do kamena, asocijativno podsjećajući nas na Glihine ekspresivne gromače. U svoje radove utkala je doživljaje i ozračja svog rodnog kraja Dalmatinske zagore i Podravine, u kojoj živi još od djetinjstva. Forko proučava odnos umjetnika prema motivu integrira ga u umjetnički rad putem slikarstva i daje svoj doprinos korištenju krajolika kao samostalne teme.

Comments are closed.