Ivan Šef: FOTOGRAFIJA | ŠUMA, STABLA, SUNCE

Autor: Ivan Šef (1927 – 2004)
Naslov predmeta: FOTOGRAFIJA | ŠUMA, STABLA, SUNCE
Naziv zbirke: Zbirka fotografija i foto albuma
Naziv predmeta: fotografija; analogna cb, srebro želatinska
Materijal izrade: foto papir
Tehnika izrade: razvijanje u tamnoj komori
Država nastanka: Hrvatska
Mjesto nastanka: Koprivnica
Stilsko razdoblje: Dvadeseto stoljeće; šezdesete
Mjere (cm): visina 88 mm, širina 76 mm
Signatura: nema
Inventarni broj: MGK 15100

Opis predmeta: FOTOGRAFIJA KRAJOLIKA s motivom deveta, stabala, šume u/ili parka u zbirci fotografija prisutna je od samih početaka, dok autorsku fotografiju istog sadržaja u Koprivnici nalazimo krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Tijekom razdoblja od gotovo 150 godina, između 1870. i 2019. profesionalni fotografi i foto amateri proizveli su veliki broj izuzetnih krajobrazni fotografija. Same fotografije naoko su jednostavne; drveće i stabla, šume i gradski park, fotografska uvećanja strukture, godova, kore, listova, korijenja i grana… Ipak, ove naizgled prozaične fotografije odražavanju stilove i razdoblja, umjetničke aspiracije i utjecaje, povijesni kontekst, ekološku zabrinutost ili oštar komentar čovjekovog odnosa prema drvetu, stablima, šumi ili gradskom parku.

Ivan Šef (1927 – 2004) profesionalni studijski fotograf i jedan od najznačajnijih koprivničkih fotografa druge polovice 20. stoljeće u svojem manje komercijalnom fotografskom opus predstavlja se kao vrstan majstor fotografije krajolika, od urbanog krajolika (koprivnički park, drvoredi) do reportažnog (polomljena stabla nakon oluje) i umjetničkog krajolika (zimski krajolici, sjene drveća). U svom umjetničkom opusu snimljenom između 1960. i 1980. godine, Ivan Šef predstavlja se kao vrstan poznavatelj trendova u suvremenoj europskoj fotografiji, a fotografije krajolika u kojima istražuje odnose svjetla i sjene te kompozicije srodne pokretu tadašnje ‘Nove Topografije’, usprkos pretežito komornim formatima, stavlja ga u red vrsnih hrvatskih fotografa koju su se bavili temom krajolika. Fotografija je u posjed Muzeja grada Koprivnice došla kao dio Donacije fotografa Ivana Šefa 2004. godine i čuva se u Zbirci fotografija i fotografskih albuma.

 O autoru: Ivan Šef (1927 – 2004) rođen je u Koprivnici, u Banovcu u obitelji Pavla i Terezije Šef. Fotografski zanat izučio je u koprivničkom ‘Ateljeu Tkalčec’ kod fotografskog majstora Franje Tkalčeca, u čijem je ateljeu 7. studenog 1943. godine, snimio svoju prvu povijesnu fotografiju, portret partizanskog komandanta Ante Dobrile. Fotografski obrt i studio djeluje od 1950. do 1993. godine. Fotografski studio u ulici Ante Starčevića otvorio je 1965. godine, a osim studijske fotografije radio je reportažnu, industrijsku, komercijalnu, reklamnu, sportsku, dokumentarnu i reproduktivnu fotografiju. Tijekom pedesetih godina jedan je od prvih poznatih industrijskih, komercijalnih i reklamnih fotografa u Prehrambenoj industriji ‘Podravka’ u Koprivnici.

Comments are closed.