Franjo Filipović – Branje goric

Autor: Franjo Filipović
Naziv predmeta: slika
Naziv zbirke: Zbirka naivne umjetnosti
Naslov: Branje goric
Datacija: 1950. godina
Država nastanka: Hrvatska
Mjesto nastanka: Hlebine
Tehnika/ materijal: ulje/staklo
Dimenzije (visina x širina): 355 x 240 mm
Signatura: u donjem lijevom kutu Filipović 50
Inventarna oznaka: MGKc-HLB-416

FRANJO FILIPOVIĆ (2. 10. 1930., Hlebine – 2. 4. 2009., Hlebine) odrasta u zemljoradničkoj obitelji pa odmalena pomaže roditeljima u domaćinstvu i na polju. Slikati i izlagati počinje 1946. godine te je priznat kao jedan od prvih pripadnika 2. generacije Hlebinske škole. Unatoč velikoj produkciji slika za života, nakon 1960-ih godina nije priredio nijednu samostalnu izložbu, dok od 1970-ih smanjuje sudjelovanje i u skupnim izložbama. U mladosti je pisao i objavljivao pjesme.[1]

Osobni stil formira početkom 1950-ih, kada slika i prikaz Branja goric te potvrđuje da se tematski najčešće odlučuje na prikaz svakodnevice sela kakav pamti i vidi. U prvi plan smješta skupinu ljudi – berača – prilikom kratkog odmora i okrijepe. Zauzimanjem različitih poza (sleđa, sprijeda, poluprofil i profil) prikaz se dinamizira, a upotrebom toplih pretežno zemljanih tonova rasvjetljuje prizor koji će u pozadinskim planovima „utonuti“ u plavozelene nijasne s tek ponekom svjetlijom točkom. Slično je i s obrisnom linijom – u prikazu figura koristit će je češće, tek toliko koliko je potrebno za definiranje osnovne fizionomije, dok će u pozadini prevladati plošni tretmani površina koji slici osiguravaju bolju prozračnost i atmosferičnost. Cjelokupni prikaz građen je po načelu „manje je više“ što dokazuje i odabirom formata.

No, usprkos malom formatu sliku odlikuje snažna sugestivnost koju će još više istaknuti u kasnijim prikazima mrtvih priroda predstavljajući elemente podravskog stola (kruh, špek, luk, prgu i vrč) na jednostavnim monokromatskim pozadinama koje ćemo predstaviti u nekoj od budućih Umjetnina tjedna.

[1] Crnković, Vladimir, Umjetnost Hlebinske škole, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Zagreb, 2012., str. 102–103.

Comments are closed.