Kata Vizvari – Djevojka

Autor: Kata Vizvari
Naziv predmeta: skulptura
Naziv zbirke: Zbirka naivne umjetnosti
Naslov: Djevojka
Datacija: 1987. godina
Država nastanka: Hrvatska
Mjesto nastanka: Novigrad Podravski
Tehnika/ materijal: glina/modeliranje
Dimenzije (visina x širina x dubina): 198 x 119 x 95mm
Signatura: straga: VIZVARI KATA 1987.
Inventarna oznaka: MGKc-HLB-383

KATA VIZVARI (1918., Novigrad Podravski – 1999. Novigrad Podravski) kiparstvom se bavi od 1968. godine, a radi u glini i drvetu. Izlaže od 1970. godine. Samostalno je izlagala u Münsteru, Trogiru, Zagrebu i Hlebinama. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama i kolonijama u Hlebinama, Zagrebu, Novigradu Podravskom, Zlataru, Trebnju, Đurđevcu, Ernestinovu, Parizu… Krajem 2016. godine njeno je stvaralaštvo predstavljeno u okviru projekta Naivni autsajderi u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, dok je 2018. godine zastupljena na izložbi Žene u naivi.

Stasala kao sasvim obična žena u Novigradu Podravskom, imala je sve samo ne običan život. Njen život protkale su patnje, tragedije, bolesti i smrti. Sve proživljene nedaće i tjeskobe koje nije željela, mogla ili nije smjela izgovoriti ostale su zabilježene u njenim skulpturama. Mada se uglavnom radi o kipovima manjeg formata, njihova je sugestivnost ogromna. Kata živi od zemlje i za zemlju. Ona joj služi da prehrani svoje fizičko, ali i duhovno biće. Prebirući glinu među prstima bila je potpuno slobodna, sposobna u nju utkati sve frustracije i boli te ih potom procesom pečenja zapečatiti ili izbaciti. Nakon što joj smrt odnosi supruga i sina, bolest preuzima jedino preostalo – perspektivnog sina, akademskog slikara. Kako bi preživjela, njene ruke oblikovale su dijelove jednostavne, rutinizirane svakodnevice.

Malena skulptura Djevojke otkriva bazično oblikovanje fizionomije s tek ponekim naglašenim atributom, ali jasno istaknutim detaljima nakita i istaknutih vlasi kose koje donose dinamiku i karakter prikazu. Karakterizaciju naglašava izrazom lica, posebno očiju i usana – spuštene vjeđe i stisnute usne odaju grotlo surovih unutarnjih previranja same autorice, odnosno ekspresionističku vrijednost umjetničkog oblikovanja.

Koliko je njen svakodnevni život bio bijedan, toliko je umjetnički vrijedan i poseban. Umjetnost Kate Vizvari katalizator je između vanjskog i unutarnjeg, realnog i onostranog svijeta – kroz vječni sjaj nepobjedive zemlje.

Comments are closed.