Umjetnost u zajednici – Valentinovo u Muzeju!

U petak, 14. veljače 2020. godine s blagdanom Valentinova u Muzej je stiglo nekoliko neobičnih radionica. U sklopu projekta „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’“ vizualni umjetnici Luka Hrgović i Duje Medić održali su radionice u Koprivnici i Hlebinama.

Duje Medić pripremio je radionicu crteža ugljenom i kredom za one najmlađe – polaznike Dječjeg vrtića Tratinčica, točnije skupine Smarties pod vodstvom Andreje Hobolić. Inspirirana temom nadolazećih maškara djeca su naučila pojam horror vacui, odnosno shvatila što je strah od praznog prostora te su čitav papir ispunila mnoštvom crtanih junaka, likova iz priča i stvarnih ili izmišljenih maski. Slična je radionica u popodnevnim satima održana u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama u suradnji s prof. Sanjom Sučić i učenicima viših razreda Područne škole Josipa Generalića. Poslijepodne bilo je rezervirano za Luku Hrgovića i projekciju znanstveno fantastičnog, kratkometražnog igranog filma „Slice of Life“. Film u režiji Luke Hrgovića i Dine Juliusa nastajao je nekoliko godina i predstavlja hommage filmovima zlatnog razdoblja Sci-Fi kinematografije 80-ih godina prošlog stoljeća. U filmu nema kompjutorski generiranih efekata i 3D animacije već su svi vizualni efekti izvedeni pomoću minijatura i back projekcija, a pritom su korišteni različiti artefakti, poput maketa i „matte paintinga“. Nakon filma predstavljen je i kratki dokumentarni film koji je bilježio nastajanje filma. Potom su učenici Gimnazije Fran Galović pod vodstvom prof. Ive Bolfek, a uz vodstvo Luke Hrgovića izradili nekoliko maketa arhitekture nalik onoj u filmu. Makete su izrađene od svakodnevnih, lako dostupnih, često i odbačenih materijala čime se potvrđuje teza kako je za kvalitetno umjetničko ostvarenje najvažnija inovativnost, vizija i upornost.

Ovi mladi vizualni umjetnici dio su projekta „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’“ koji se zasniva na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon). Projekt pod vodstvom Maje Flajsig i Josipa Zankija preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse. Odvija se u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a uz podršku Muzeja grada Koprivnice. Cilj projekta je kreirati skicu za ogledne razvoj hrvatske suvremene umjetnosti u nacionalnom i međunarodnom kontekstu, koji bi izbjegli samo-izolaciju nacionalnog okvira, ali i formatiranje u okvire posttranzicije, politike sjećanja i divljeg tla. Organizator projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz podršku Muzeja grada Koprivnice. Nakon preliminarnih dogovora tijekom 2019. godine, od 12. do 16. veljače 2020. započeo je istraživački dio projekta. Studenti/ice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Jelena Bogdanić, Klara Burić i Dorian Pacak kreirali su zajedničke radove s lokalnim naivnim umjetnicima u Hlebinama i Koprivnici pod vodstvom mentora Sebastijana Dračića. Njihov rad istraživački su popratile studenti/ice etnologije i kulturne antropologije Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lea Biličić, Josip Čekolj i Damjan Roce pod vodstvom mentorice Nevene Škrbić Alempijević, dok su dokumentaciju projekta provele studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Martina Molnar i Mara Nola. Usto, Bojan Mrđenović u istom je periodu uz pomoć Maje Flajsig na terenu dokumentirao sjećanja posrednih sudionika „zlatnog doba“ naivne umjetnosti koji će stvoriti zanimljiv dokumentarni prikaz minulog vremena s pozicije suvremenog stajališta.

Službeno predstavljanje projekta slijedi 21. ožujka 2020. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu kada će se održati predstavljanje projekta, ali i radionice slikanja na staklu uz vodstvo naivnih slikara te izložba posvećena djelovanju Krste Hegedušića.

Već krajem godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama moći ćete razgledati rezultate cjelokupnog projekta kroz bogatu i raznoliku dokumentaciju kao i novonastale umjetničke ideje/radove.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.