Umro Franjo Horvatić, istaknuti muzealac

Nakon duge bolesti, u srijedu, 21. listopada u 8o. godini u Koprivnici umro Franjo Horvatić, dugogodišnji direktor Muzeja grada Koprivnice. Ovaj istaknuti muzealac i povjesničar rođen je 1936. godine u Novigradu Podravskom, gimnaziju je završio u Koprivnici, a povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1961. godine. Poslije dvogodišnjeg rada na Ekonomskoj školi u Koprivnici, nakon smrti osnivača i ravnatelja dr. Leandera Brozovića, 1963. godine je postavljen za direktora Muzeja grada Koprivnice i na toj je funkciji ostao pune 33 godine.

U tom dugom vremenskom razdoblju doprinio je razvoju muzejske djelatnosti, njezinom osuvremenjivanju, širenju i kadrovskom osvježivanju. U njegovom mandatu preseljen je Muzej iz nekadašnje zgrade dr. Sulimanovića u zgradu Kotarskog suda, oformljen je novi stalni postav, osnovana je Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama (1968), otvorena Galerija Koprivnica (1977), pokrenut Podravski zbornik i njegova Biblioteka(1975), oformljena Muzejska zbirka Ivana Generalića (1985), realizirana donacija Malančec i otvorena Zbirka Malančec, Zavičajni muzej Đelekovec, formirano Spomen područje Danica (1981) te organizirano još nekoliko dislociranih muzejskih zbirki. Istovremeno, njegovim zalaganjem u Muzeju je tih godina zaposleno više mladih stručnjaka koji su kao kustosi afirmirali koprivnički Muzej kao jedan od najboljih regionalnih muzeja u Hrvatskoj, a sam je bio inicijator regionalnog udruženja muzeja i njegov predsjednik.
Kao kustos i povjesničar Horvatić je, osobito u formativnim godinama Muzeja, puno učinio na popisivanju, inventarizaciji i obradi muzejske građe, a napisao je i nekoliko desetaka stručnih članaka iz starije (cehovi) i novije povijesti (NOB-a) te muzeološke problematike.
U rukovođenju Muzejom osobitu je pažnju posvetio zapošljavanju mladih stručnjaka tako da je u njegovim ravnateljskim mandatima Muzej kadrovski ojačao od jednoga zaposlenog do trinaestoro.
Franjo Horvatić je za svoje zasluge 1987. godine dobio i najznačajniju muzejsku nagradu u Hrvatskoj _ Nagradu P.R.Vitezović.
Sahrana će biti u četvrtak 22.listopada u Novigradu Podravskom u 14,30 sati, a muzejska komemoracija će biti održana u prostorijama Galerije u petak, 23.listopada u 10 sati.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.