Važnije izložbe do kraja godine

Muzej grada Koprivnice godišnjim planom rada predvidio je, među ostalim, veći broj izložbenih projekata u njegovim galerijama u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama, a ovim putem će se pobrojati najvažniji među njima.

Trenutno je u Galeriji Koprivnica postavljena izložba „Tibeti u Međimurju i Podravini“, a potom će se predstaviti nekoliko vrlo zanimljivih izlagački različitih programa. Početkom travnja otvorit će se izložba „Pozornica je vaša!“ kojom će se ispričati priča o dugogodišnjoj tradiciji kazališta u Koprivnici, od rada poznatih ličnosti poput Đure Estera, družina poput Gradskog amaterskog kazališta i Crnih šuma, kazališnih dvorana i najrazličitijih prostora na kojima se kazališne aktivnosti odvijaju do danas. Uz Međunarodni dan muzeja slijedi predstavljanje novog ambrotipijske fotografije Roberta Gojevića koji će predstaviti 100 portreta pod nazivom „Lica“. Kraj lipnja rezerviran je za život i rad istaknutog hrvatskog povjesničara Rudolfa Horvata povodom 75. obljetnice smrti ovog zaslužnog hrvatskog povjesničara rođenog u Koprivnici. U kolovozu će biti ljetna pauza poradi osvježenja izlagačkih dvorana i zamjene stolarije na pročelju zgrade, a tijekom jeseni postavit će se još nekoliko izložbi. Među ostalim, po prvi će put koprivnička javnost upoznati rad autorice Maje Strgar Kurečić kroz ciklus „Escape Landscapes“. Navedene izložbe ostvaruju se u suradnji s muzejskim ustanovama Čakovca, Varaždina, Virovitice i Zagreba. Posljednja predviđena izložba u Galeriji Koprivnica bit će u studenom uz Dan Grada Koprivnice kroz novu zajedničku izložbu iz muzejskog fundusa, ovoga puta će se predstaviti metal kao muzejski materijal zajedničkog nazivnika „Métallon“.

U Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu još mjesec dana postavljena je izložba mladog akademskog kipara Hrvoja Glavana naziva „Uzdizanje“, jedna od rijetkih takvih koje su tamo bile postavljene zadnjih desetak godina. Namjera je i dalje promovirati kiparstvo kao tehniku koja je ponekad nepravedno zanemarena umjetnička vještina  ili izričaj koji korisnika doživljava drugačije nego li neku sliku ili muzejski predmet. Upravo stoga, oko Uskrsa bit će postavljena izložba o trojici mještana Podravskih Sesveta, a među kojima će se posebno istaknuti kipar Krunoslav Posavec. Uz Petrovo i 101. rođendan Ivana Sabolića predstavit će se umjetnička suradnja dva suvremena umjetnika, kipara Petra Dolića i umjetničkog fotografa Gorana Vranića pod nazivom „Dijalozi“. Galovićeva jesen u Peterancu donosi tradicionalnu etnografsku tematsku izložbu, ovoga puta „Vanjkušeci“, odnosno prikazat će se put nastanka jastuka te njegova upotreba u svakodnevnom životu, obredima i običajima životnog i godišnjeg ciklusa.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama trenutno su u tijeku radovi na rekonstrukciji podne obloge i grijanja te će se s izložbama započeti po njihovu dovršetku. Prva na, vjerojatno već krajem travnja ili prvoj polovini svibnja  bit će 90. obljetnica rođenja Ivana Lackovića Croate, pripadnika treće generacije Hlebinske škole, kao prilika za sveobuhvatno predstavljanje autora djelima nekoliko muzeja i galerija te korporativnih i privatnih kolekcija, a samu će izložbu pratiti i stručni skup kojim će se evocirati sjećanja na njegovo bogato stvaralaštvo. U ljetnim mjesecima uslijedit će „Kruh naš svagdašnji“ kao tema za inspiraciju kustoskom timu i naivnim umjetnicima koja će obuhvatiti poslove u polju tijekom godine, ali uz osvrt na određene simboličke funkcije samih plodova naše zemlje. Godina će završiti prvim samostalnim predstavljanjem Matije Skurjenija, pripadnika tzv. zagorskog kruga naive, kojeg karakterizira pomno ocrtavanje unutrašnjeg osobnog svijeta, svijeta podsvijesti, potisnutog, trauma i snoviđenja. Uz izbor djela iz fundusa Muzeja Matije Skurjenija iz Zaprešića izložba će se dopuniti „štiklecima“ i zanimljivostima iz privatne obiteljske kolekcije i ostavštine i ujedno obogatiti uplivom osobnog pečata umjetnika.

Ovako predstavljene izložbe zasigurno pokazuju kakva sve različitost očekuje koprivničku i podravsku zajednicu do kraja ove godine, a koprivnički muzej uistinu vjeruje da će mnogi pojedinci među njima naći ponešto po svom ukusu i osobno se uvjeriti kakvom bogatom baštinom svi zajedno raspolažemo.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.