Vrata Zvijezde u Galeriji Koprivnica

U sklopu međumuzejske razmjene programa u petak, 29. srpnja 2022. u 19 sati u Galeriji Koprivnica otvaramo izložbu „Vrata Zvijezde“. Muzeji grada Karlovca u proteklih su nekoliko godina iznijeli nekoliko novih otkrića, predstavljenih izložbom Vrata Zvijezde, održanom u Karlovcu od travnja 2021. do travnja 2022. Autori izložbe su Matea Galetić i Igor Čulig. Izložba je koncepcijski zamišljena kao gostujuća što je autorima bila glavna misao vodilja i od presudne važnosti za afirmaciju teme u muzejskim prostorima diljem Hrvatske. Izložba je u sažetom obliku do sredine srpnja gostovala u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu, a Koprivnica je odabrana kao prvo mjesto ukupnog gostovanja zbog Karlovcu bliskog povijesnog nastanka i razvoja.

Izložba je koncepcijski zamišljena u dvije cjeline. Prva cjelina daje odgovor na pitanje: znamo li po čemu hodamo? Kroz nacrtnu dokumentaciju s arheoloških iskopavanja, fotografije i snimke, te iscrpne legende koje pokazuju nalaze i stratigrafske odnose pokušavamo odgovoriti na zadano pitanje. Druga cjelina daje odgovor na pitanje: znamo li kako su vrata nekad izgledala? Detaljan prikaz Zvijezde kroz staru nacrtnu dokumentaciju, animirane prikaze gradnje gradskih ulaza i 3D legende/makete također sugeriramo odgovor na pitanje.

Izložbu je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Karlovačka županija i Grad Karlovac. Organizatori gostovanja su Muzej grada Koprivnice i Muzeji grada Karlovca, a u Galeriji Koprivnica može se razgledati do 21. kolovoza 2022. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.