Započele pripreme na novom broju Podravskog zbornika

Nakon uspješnog izlaženja posljednjeg broja Podravskog zbornika 38/2012, započinju pripreme Uredništva na novom broju – 39. po redu. Ovim putem pozivamo suradnike na pripremu novih radova (prema objavljenim Uputama suradnicima), čije materijale  mogu dostaviti na adresu Uredništva (Muzej grada Koprivnice, Trg dr. L. Brozovića 1 ili podravski.zbornik@muzej-koprivnica.hr) najkasnije do 1. lipnja 2013. godine.

Podsjetimo, promocija Podravskog zbornika 38/2012 održana je 9.11.2012. u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, a nakon toga uslijedile su promocije u Ludbregu i Đurđevcu. Novo Uredništvo donijelo je nekoliko novina u izgledu, sadržaju i koncepciji te podravske monografije. Uveden je svojevrstan retro stil u samom prijelomu, pa pomalo podsjeća na brojeve s kraja 70-ih i početkom 80-ih godina 20. stoljeća, ali je istovremeno vidljiv dodir mlade dizajnerske ruke (T. Turković). Posljednji broj tiskan je u 1.000 primjeraka, a njegovo su izlaženje potpomogli: Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Grad Ludbreg, Općine  Virje, Gola, Hlebine i Peteranec, tvrtka Hartmann d.o.o. Koprivnica i TZ Grada Koprivnice. U narednih nekoliko dana putem muzejske razmjene publikacija odaslat će se na oko 120 adresa u zemlji i inozemstvu (Velika Britanija, Njemačka, Mađarska), a zauzvrat će fundus knjižnice Muzeja grada Koprivnice biti obogaćen brojnim vrijednim novim naslovima.

Pripreme za novi broj Podravskog zbornika započele su već krajem prošle godine, kada su se na adresu Uredništva počeli javljati suradnici s najavom potencijalnih radova. Uz brojne stare suradnike (još jednom pisat će i Mira Kolar-Dimitrijević) iz koprivničkog kraja najavljujemo teme iz Pitomače (S. Vitković) i Ludbrega (K. Piljak, M. Dretar. T. Pleše) koje su u proteklim brojevima izostale. Prema tome, novi broj bi trebao biti opsežniji negoli protekli. Posebno treba napomenuti kako je u planu uvođenje recenzija manjeg broja radova (razmjerno potrebi), a i činjenicu kako bi po prvi put mogli objaviti jedan međunarodni članak (Csilla Zatyko, Institut za arheologiju Budimpešta: „Arheološka topografija u okolici Berzenca“) u godini kad Hrvatska postaje punopravnom članicom Europske unije. Poseban poziv upućujemo mladim (i drugim) književnim stvarateljima kako bi tema Književni prilozi bili rodno što raznovrsnija, dok će se nova tema Podravske kronike svakako biti opsežnija i pozabavit će se svim zanimljivim aktualnostima koje prate Podravinu tijekom „školske“ godine 2012/2013.

Trenutno je u tijeku digitalizacija svih brojeva Podravskog zbornika (od 1975. nadalje) koji bi tijekom prve polovine 2013. trebali osvanuti na web portalu „Koprivnička kulturna baština“ i web stranicama Muzeja grada Koprivnice.

Sve Vas koji još niste pribavili posljednji broj Zbornika, pozivamo Vas da to učinite čim prije (Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9, Koprivnica) budući da je naklada gotovo rasprodana pa postoji mogućnost da ostanete bez svog primjerka.

Robert Čimin

Urednik Podravskog zbornika

Bookmark the permalink.

Comments are closed.