Željko Korošec i Josip Briški

U subotu (21. 11.) otvorena je zadnja ovogodišnja izložba u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama koja predstavlja slike Željka Korošeca i Kuću života ismrti Josipa Briškog. Željko Korošec predstavlja se izborom slika od 1980-ih godina do danas. Slike karakterizira iznimna ekspresivnost – prenošenje vlastitih osjećanja i stanja u djela – u formi jednostavnih kompozicija. U središtu Korošecova slikarstva nalazi se čovjek, prvenstveno žena te život i dualnosti koje ga prate (dobro i zlo, muško i žensko…). Nekolicina radova prikazuje masovne scene koje kritiziraju poroke civiliziranog društva pod plaštom humora i groteske. Većinu čine slike monokromnih tamnih pozadina iz čijeg crnila izranja život u vatrometu jarkih boja – u prvom redu crvene, crne i bijele s pripadajućim tonskim prijelazima (ružičastom ili ljubičastom) i povremenim uplivima zelene ili plave u cilju pojačavanja kontrasta.

Josip Briški, gluhonijemi stolar iz Ždale predstavljen je Kućom života i smrti, interaktivnom instalacijom-aparaturom koja prikazuje autorov život kroz različite epizode (Sud, Živili mladenci, Plesna zabava…), uključujući i pretpostavljeni prikaz vlastite smrti. Ova nesvakidašnja kuća nastajala je u periodu 1924. – 1932. godine s ponekim naknadnim retušima, a ustvari predstavlja onu temeljnu čovjekovu potrebu – potrebu ostavljanja traga i izražavanja vlastitih misli i iskustava kroz ponekad nezgrapne (umjetničke) forme. Kako navodi Marijan Špoljar: „Možemo to djelo nazvati i obrtom i umjetnošću i modelarstvom ili kako nam drago, ali mu ne možemo oduzeti naivni i prostodušni napor da se ostavi istina o sebi.“

Izložbu možete pogledati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama do 20. 12. od utorka do petka (10 – 16 sati) te subotom i nedjeljom (10 – 14 sati) ili prema dogovoru.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.