Žene u naivi u Prelogu

Izložba „Žene u naivi“ izložena je u ožujku 2018. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, povodom u 50. godina djelovanja Galerije. Nakon iznimno dobre recepcije u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, izložba će se otvoriti u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga ovog petka, 26. travnja 2019. godine, s početkom u 19 sati.

Posebna i nesvakidašnja izložba svojevrsni je hommage svim ženama – umjetnicama kao zahvala za njihovu odvažnost i borbenost. Riječ je o nekolicini zanimljivih žena (slikarica i kiparica) koje su se uspjele umjetnički izražavati i predstavljati unatoč seoskoj sredini iz koje dolaze (koja je zatvorena i izrazito patrijarhalna) i često teškim životnim pričama koje ih prate. Naivne umjetnice, i nekada i danas, aktivnim sudjelovanjem na umjetničkoj sceni, kao žene, neumorno i nesvjesno pomiču granice i ruše barijere. Ove mirne i povučene autorice kroz radove progovaraju o svojoj snazi i strasti za životom. Biti žena i još k tome umjetnica često nije nimalo lagan ni zahvalan zadatak, pogotovo ako stasate u ruralnoj sredini do koje odjeci emancipacije stižu malo kasnije. One koje su se odlučile na taj pothvat zapravo nisu imale izbora – umjetnost im se kroz društvene okolnosti jednostavno „nametnula“, pružila prostor i vrijeme koje je bilo samo njihovo, prostor za izražavanje onoga što su radile, o čemu su promišljale, što ih je tištilo, o čemu se nije govorilo. Ako je život slikarica bio zahtjevan, onaj kiparica bio je kudikamo izazovniji i naporniji. Unatoč tome, nekolicina jakih žena odlučila se uhvatiti u koštac s ovim nepredvidivim i često svojeglavim materijalom.

Izložba je podsjetnik na izložbe žena s početka djelovanja Galerije navine umjetnosti u Hlebinama, u 1970-im i 1980-im godinama kada se stvaralaštvo žena kontinuirano promatralo, kritički sagledavalo, promišljalo i vrednovalo. Ovom izložbom predstavlja se izbor iz ženskog stvaralaštva sačuvan u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, od 1960-ih godina do danas u radovima: Đurđice Balog, Dragice Belković, Ane Bocak, Snježane Božić, Kate Dolenec, Vilme Dorešić, Mire Franješević, Nade Hegedušić – Janković, Katarine Henc, Marije Imbriovčan, Dragice Lončarić, Ane Matine, Ljubice Matulec, Bare Mustafe, Katarine Parađ – Vojković, Nade Pakasin – Petrić, Tereze Posavec – Dolenec, Mare Puškarić – Petras, Nevenke Rehorović, Nade Švegović – Budaj, Ljerke Tropšek, Kate Vizvari, Zlate Volarič, Biserke Zlatar – Milinković.

Osim radovima iz fundusa koprivničkog muzeja, izložbu nadopunjuje nekolicina ostvarenja iz preloškog muzeja što otvara nove horizonte i prilike za buduće suradničke platforme i umrežavanja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.