Znanstveno-stručni skup uz Svjetski dan Roma

Povodom 81. obljetnice osnutka logora Danica u Koprivnici koja se obilježava 15. travnja, Muzej grada Koprivnice u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba organizira znanstveno-stručni skup posvećen povijesti Roma u Podravini i njihovom stradanju u Drugom svjetskom ratu. Skup će se održati u prostorima Galerije Mijo Kovačić u Koprivnici u petak, 8. travnja 2022. godine. Pošto se toga dana obilježava i Svjetski dan Roma ovaj datum smatramo posebno prikladnim za progovaranje o temama vezanima za povijest Roma. S obzirom na to da su Romi činili značaj dio zarobljenika u logoru Danica koji je djelovao u Koprivnici od proljeća 1941. do jeseni 1942. godine smatramo važnim govoriti o njihovoj povijesti i njihovom stradanju u Drugom svjetskom ratu. Iako je o njihovoj povijesti već dosta toga objavljeno, o Romima još uvijek ne znamo dovoljno, a njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu nije razjašnjeno s obzirom na to da u trenucima kada su bili zarobljeni nisu nužno popisani njihovi osnovni biografski podaci. Stoga se nadamo da ćemo na ovome skupu doznati nove podatke o tome kako su Romi živjeli u Podravini do Drugoga svjetskog rata i kako je na njih utjecao progon tijekom rata.

U organizaciju skupa uključio se Institut društvenih znanosti Ivo Pilar s kojim je Muzej grada Koprivnice i ranije ostvario uspješnu suradnju, a pogotovo što ondje djeluje jedan od najpoznatijih povjesničara koji se bave poviješću Roma, viši znanstveni suradnik dr. sc. Danijel Vojak. Osim njega, na skupu će sudjelovati još nekoliko povjesničara (pogotovo s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), kustosi iz drugih muzejskih ustanova, istraživači koji su do sada objavljivali radove o povijesti Roma u Podravini i drugim hrvatskim regijama, kao i domaći muzealci iz Muzeja grada Koprivnice. Neke od tema koje će biti obrađene na skupu su svakodnevni život Roma u Podravini uoči Drugog svjetskog rata, stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu, rasni zakoni u NDH i drugo. Očekivani rezultati skupa su nove spoznaje o povijesti Roma u Podravini, pogotovo u 20. stoljeću i senzibilizacija znanstvene, stručne i šire javnosti za njihovo stradanje tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon održavanja znanstveno-stručnog skupa predviđeno je objavljivanje zbornika radova u kojem će biti objavljeni znanstveni i stručni članci autora koji će sudjelovati na skupu. Detaljan program bit će objavljen uoči održavanja skupa početkom travnja. Ovim putem već sada pozivamo sve zainteresirane da dođu pratiti rad znanstveno-stručnog skupa koji će se održati u Koprivnici 8. travnja ove godine i da na taj način obilježimo obljetnicu logora Danica kako se takvi događaji iz prošlosti nikada više ne bi ponovili.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.