Zvonko Sigetić prvi puta samostalno predstavljen u Hlebinama

Nakon predstavljanja ženskog stvaralaštva u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, u subotu 7. travnja 2018. godine s početkom u 19 sati, otvorena je samostalna izložba Zvonka Sigetića: Duša Podravine – spone prošlosti i sadašnjosti. Prilikom iznimno posjećenog otvorenja prisutnima se obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, o stvaralaštvu je više rekla kustosica Helena Kušenić, dok je izložbu otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić te njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec. Prisutnima je na velikom odazivu zahvalio i autor, a program (kroz koji je prisutne vodila Anja Novak) glazbeno su začinili Ivana Senjan i Ogenj.

Zvonko Sigetić već kao mladi autor sudjelovao je na brojnim skupnim, tada strogo žiriranim  izložbama u hlebinskoj galeriji uz bok velikana hrvatske naivne umjetnosti te na brojnim recentnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Do kojih je umjetničkih spoznaja došao tijekom pet desetljeća stvaralaštva pokazuje ova devetnaesta samostalna izložba kojom će se po prvi puta samostalno predstaviti javnosti u hlebinskoj galeriji. Izložba predstavlja presjek slikarskog stvaralaštva s 32 ulja, uglavnom na staklu i manjim dijelom na platnu, što je tek suženi izbor njegova bogate i dugogodišnje produkcije.

Na tragu Ivana Generalića, mladi Zvonko nastavit će kročiti stazama Hlebinske škole. U slikama, temeljenim na detaljnom crtežu, neumorno će bilježiti svijet svog djetinjstva kroz motive umornih kopača s polja, krave na potoku ili strpljive ribiče na vrbama. Osim bilježenja kolektivne i obiteljske povijesti, s jednakim žarom i vještinom bilježi vlastitu suvremenost, bilo da se radi o tragičnim ratnim zbivanjima ili radosnim događajima koji vesele „malog“ čovjeka. Vrijedno će bilježiti rutinu ljudi podravskog kraja, čije svakodnevne obveze i zanimacije prikazuje jedro, životno s jasnom naznakom naracije i prepoznatljivih simbola. Pejzaže će najčešće graditi tek na prikazu nekoliko kuća prekrivenih bjelinom snijega, bez prisutnosti figurativnih elemenata. Ti će pejzaži tek prividno djelovati pusto i samotno. Svladavajući tehničke zadanosti slikarstva na staklu – vješto će rastvarati sliku nizanjem nekolicine dubinskih planova u specifičnom i prepoznatljivom blagom koloritu, često zemljanih prigušenih, ali životno pulsirajućih tonova. Upravo će pozadinski planovi uvijek otkriti dozu svjetlosti i topline, a čitav će prikaz uspješnom modulacijom i gradacijom boje ogrnuti iznimno sugestivnom atmosferom. U pejzažima će nastaviti razvijati Lackovićevu maksimu prikazivanja vlastitih težnji i osjećanja kroz forme krajolika pa mu ni promišljanje o životnim, egzistencijalističkim temama nije strano. Kakva ga god tematika okupirala, njegova djela – temeljena na dubokim i pomnim razmišljanjima o sebi i svijetu oko sebe – čine bogato stvaralaštvo u kojem uspješno spaja svijet realnosti i meditativnosti, prošlosti i sadašnjosti.

Izložba se može razgledati do 6. svibnja 2018. godine, od utorka do petka: 10 – 16 sati i subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.

Fotografije: Glas Podravine i Prigorja

Bookmark the permalink.

Comments are closed.