100 godina znanstvenika i sportaša Žarka Dolinara

U petak, 3. srpnja 2020. godine obilježava se stota obljetnica rođenja Koprivničanca Žarka Dolinara, a za koju priliku su Grad Koprivnica, Muzej grada Koprivnice i Povijesno društvo Koprivnica osmislili prigodni program koji će se 10. srpnja 2020. godine od 18 sati održati u Galeriji Mijo Kovačić.

Prof. dr. sc. Žarko Dolinar (Koprivnica, 3.7.1920. – Basel, 9.3.2003.), osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo, 1939.) i prvi Hrvat svjetski prvak (London, 1954.), s osam medalja sa svjetskih prvenstava u stolnom tenisu te medalja s mnogih međunarodnih i domaćih natjecanja. Jedini je svjetski sportski prvak koji je „Pravednik među narodima“ i dobitnik medalje „Henry Dunant“. Znanstvenik, profesor na nekoliko fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Baselu, s nevjerojatna tri doktorata znanosti. Autor je svjetskog istraživanja „Velikani čovječanstva“, knjige o najstarijim sveučilištima u svijetu i brojnih drugih knjiga. Humanist, prosvjetitelj i domoljub koji se osobito iskazao u vrijeme Domovinskoga rata. Dolinar je bio i slikar te veliki kolekcionar s 25 raznovrsnih zbirki spomeničkih predmeta. Jedini je Hrvat dobitnik dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, s likovima Ruđera Boškovića i Franje Bučara. Dobitnik je državne nagrade za životno djelo „Franjo Bučar“ te HRT-ove nagrade za hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Godine 2000. Dolinar je primio ključeve kao Počasni građanin grada Koprivnice.

Na početku programa svečano će se otvoriti izložba „Dolinarovih 100 / 100“ iz osobnog fundusa Branka Pleše za koju je izdvojeno najznačajnijih stotinu raznolikih predmeta iz bogate zbirke. Potom će uslijediti stručni kolokvij „Uz stotu godišnjicu rođenja Žarka Dolinara“ sa četiri predviđena izlaganja. Prvo će Gordan Grlić Radman održati predavanje „Zatajil te nebum nigdar – Žarko Dolinar, domoljub i promicatelj Hrvatske“, potom će Branko Pleše izdvojiti osobne podatke i sportska dostignuća, zatim će se Sanja Švarc Janjanin osvrnuti o njemu kao Pravedniku među narodima i na kraju će Dragutin Feletar pričati o Dolinarovoj znanstvenoj karijeri te ujedno moderirati skupom. Bit će to prilika podsjetiti se na lik i djelo iznimnog podravskog i hrvatskog velikana s nasljeđem koje se u Koprivnici i dalje snažno osjeća.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.