Predstavljen program GNUH50

U Galeriji Koprivnici u srijedu, 28. veljače 2018. godine, predstavljen je Program obilježavanja 50. obljetnice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. Raznolika događanja osmišljena su za razdoblje od 3. ožujka do 3. studenoga 2018. godine, a koji će se provoditi u hlebinskoj galeriji i izvan nje. U predstavljanju Programa „50-GNUH“ sudjelovali su: Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice; Helena Kušenić, kustosica Galerije naivne umjetnosti; Miroslav Mirković, stručni suradnik i Kristina Sočev, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Predstavljanju se odazvala većina predstavnika medija kojima ovim putem zahvaljujemo, izneseni su najznačajniji trenuci u povijesti Galerije i programi kojima će se svečano obilježiti ovaj veliki jubilej sa središnjim događanjem 12. svibnja 2018. godine. Istovremeno, ujedno se zahvalilo svim partnerima bez kojih ovako bogati program ne bi bilo moguće realizirati: Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, Općina Hlebine, Općina Molve, Općina Kalinovac, Ministarstvo kulture, Podravka d.d. Koprivnica, TZ Koprivničko-križevačke županije i TZ područja Središnja Podravina. 

– Obilježavanje velikog jubileja započet ćemo okruglim stolom gdje ćemo prikazati sve što je bilo izvedeno posljednjih 50 godina, ali osvrnut ćemo se i na sadašnje potencijale i sve ono što naivna umjetnost danas može pružiti u turističkom pogledu. Svečano otvorenje bit će u prisustvu Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture – rekao je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice .

U svibnju će biti predstavljena i monografija Putevima naive Podravine.

– Ideja je napraviti turističku monografiju, odnosno vodič koji bi bio popularnog stila koji bi bio prilagođen široj populaciji. Cilj je brendirati područje grada i županije na drugačiji način, kroz naivnu umjetnost, koja ima snagu privući turiste – istaknuo je Miroslav Mirković, suradnik Muzeja.

U taj projekt uključila se i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a Kristina Sočev tom prilikom istaknula je da naiva ima veliki turistički potencijal.

– Naša županija, u turističkom aspektu, je izletnička destinacija, a upravo i kulturni turizam tu itekako ima što pokazati, u prvom redu upravo naiva i naivna umjetnost – dodala je.

Bogati program proslave 50. rođendana predstavila je Helena Kušenić, kustosica Galerije i naglasila da U pripremili izložbu Žene u naivi, novi program rezidencijalnog boravka suvremenih umjetnika u selu HINT, natječaj za mlade Život na selu, izložbu Naiva u Zadru, izložbu Zvonka Sigetića, izložbu Remek-djela iz zbirke Gorana Generalića, ETNOFESTival 2, KUL Hlebine, izložbu Mijo Kovačić: crteži i grafike, Godišnju izložbu Udruge hlebinskih slikara i kipara naive te izložbu Stipana Tadića.

– Naiva nije nešto što je samo podravsko i maleno, nego je ona važan dio svjetske moderne umjetnosti i treba ju na taj način vrednovati – napomenula je Kušenić.

Čimin je najavio nove modele prezentiranja naive u Hrvatskoj i u svijetu i to upravo zahvaljujući bogatom ovogodišnjem programu.

– Ukoliko ćemo imati sreće pa ćemo proći treći krug vredovanja adaptacije i dogradnje same Galerije čiji je nositelj Općina Hlebine, dobit će se i uvjeti za stvaranje dodatnih sadržaja i nadam se da ćemo u drugoj polovici ove godine imati riješenu situaciju oko financiranja tog projekta – zaključio je Čimin.

Podsjetimo, Galerija naivne umjetnosti gradi se u Hlebinama od 1964. go­dine na inicijativu Općinske skupštine Koprivnica i Ivana Generalića čija su djela činila osnovu za postav buduće galerije Izgradnja je povjerena već tada poznatom i priznatom arhitektu Miroslavu Begoviću koji zgradu smješta u samo središte sela poštujući sve postojeće prirodne, oblikovne i urbane predispozicije kroz uspješan spoj ruralne i suvremene arhitekture. Prema Begov­iću, galerijski prostor mora posjetitelja navoditi na kretanje stoga prostor hlebinske galerije omogućuje dijalog različitih sadržaja, on je jedinstven i fluidan, prostor u kojem je čovjek mjera sve­mu. U godini otvorenja Galerije Begović dobiva i godišnju nagra­du Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata za inovativan pristup i uspješno stapanje arhitektonskih i muzeoloških funkcija u projektiranju Galerije. Galerija naivne umjetnosti svečano je otvorena 12. svibnja 1968. godine. Gotovo 20 godina kasnije, po želji i inicijativi autora, za donirane slike (1982.) Ivana Gener­alića dograđen aneks, također prema projektu Miroslava Begov­ića. Ideja je došla od tadašnjeg predstojnika općine Koprivnica dr. Krešimira Švarca u dogovoru s Ivanom Generalićem. Pritom se posebna pažnja poklanjala usklađivanju formata i materija­la s postojećom građevinom. Krovna konstrukcija identična je u oba prostora, zadržani su zidovi s vidljivom fasadnom ope­kom, a podjednaka pažnja posvećena je odabiru podnih obloga i prozorskih otvora. Aneks, u kojemu su i sada svi radovi kon­tinuirano dostupni zainteresiranoj javnosti, kao dio stalnoga izlo­žbenog postava, svečano je otvoren za posjetitelje 14. prosinca 1985. godine. Begović u načinu projektiranja ostavlja otvorenu mogućnost dogradnje u fazama, kao da je naslutio da će ovom prostoru to itekako trebati. Od kraja 1960-ih do danas Galeri­ja je neprekidno mjesto susreta umjetnika i posjetitelja te brižni čuvar Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice. Zbog kontinuiranog rasta i širenja Zbirke, galerijski kapaciteti posta­ju premali. Stoga je upravo ova 50. obljetnica pravo vrijeme za nove inovativne zamahe – u programskom, a nadajmo se i ar­hitektonskom smislu.

 Program 50. godišnjice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama – deplijan
Bookmark the permalink.

Comments are closed.