Arheologija u središtu Virovitice

U rujnu 2017. godine Muzej grada Koprivnice započinje sa zaštitnim arheološkim istraživanjima srednjovjekovne nizinske utvrde Virovitica na prostoru tamošnjeg gradskog parka. Dio je to EU projekta „Integrirani razvojni program Virovitice – 5 do 12 za Dvorac“ koji obuhvaća obnovu dvorca Pejačević i revitalizaciju virovitičkog gradskog parka. Nositelj i investitor projekta je Grad Virovitica koji je od Muzeja naručio arheološke radove, a glavnim projektom tvrtke Urbos iz Osijeka planirana je ujedno i prezentacija srednjovjekovne utvrde.

Naime, utvrda je 1552. godine osvojena od Osmanlija koji u Virovitici ostaju sve do 1684. godine. Nju potom dobiva obitelj Pejačević koja ju početkom 19. stoljeća ruši i nad njom podiže dvorac s perivojem. Obnovom cjelokupnog prostora želja je investitora prezentirati utvrdu koliko je to moguće, a za potrebe izrade projekta prezentacije prethodno će se izvršiti arheološka istraživanja na tri položaja: sjeveroistočna kula, zapadni ulaz s mostom i jugoistočna kula s bedemom. Na prva dva položaja Gradski muzej Virovitica u više je navrata provodio arheološka iskopavanja koja će se ovim radovima revidirati, a na posljednjem će se položaju ona provesti u cijelosti.

Radovi u trajanju od 40 radnih dana ugovoreni su u iznosu od 323.200,00 kn, a voditelj kojih je Ivan Valent iz Koprivnice. Koprivnički muzej se ovim radovima izvan koprivničkog područja još jednom pokazao neizostavnim subjektom arheološke scene sjeverozapadne Hrvatske. (rč, 2017.)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.