DAB ’19: The Healing Water Book

Iako je vrijeme godišnjih odmora u tijeku (ili sve bliže) i čini se kako sve usporava i nakratko zastaje, Drava Art Biennale 2019. se sve više zahuktava. Ovogodišnja izložba sve je bliže, a ususret tom događaju u subotu (20. 7. 2019.) jedna od odabranih autorica izvela je performans uz varaždinske obale rijeke Drave. Živu izvedbu u živoj vodi izvela je Elena Štrok u suradnji sa Sarom Grubić i Doroteom Gašpar. Na kupalištu Cirkovečka s početkom u 11 sati izvoditeljice su ušle u rijeku Dravu i čitale The Healing Water Book. Riječ je o maloj zbirci pjesama koje služe kao svojevrsne mantre za liječenje vode, a pri tome i liječenje čovjeka. Pjesme u knjizi napisane su na hrvatsko-češkom i grčko-španjolskom jeziku — brisanjem granica među jezicima koji su u konačnici vrlo srodni, postiže se veća protočnost pjesama i otvara se prostor za jezične igre, koje pjesmama daju svježiji i poletniji duh. Naglasak pritom nije na razumijevanju tekstova, već na melodiji jezika i glazbe koja nastaje njihovim pjevanjem. Dulje pjevanje dovodi do dubljeg liječenja osobe i vode.

Elena Štrok je studentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (smjer Grafika), a ovog semestra nalazi se na studiju Intermedija na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Dosad je sudjelovala u međunarodnim projektima koji se tiču suvremenih cirkuskih performerskih praksi, grafike i glazbe. Izlagala je ili izvodila u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Dobitnica je Rektorove nagrada Sveučilišta u Zagrebu za veliko timsko djelo u znanosti i umjetnosti, projekt Skica.

Dokumentacija njenog performansa, kao i knjiga The Healing Water Book bit će izloženi na ovogodišnjoj izložbi DAB-a koja slijedi 13. rujna 2019. godine u Galeriji Koprivnica. No, prije same izložbe očekuju nas još neka iznenađenja! Pratite nas i postanite dio priče ovogodišnjeg DAB-a!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.